Groeiende stad oorzaak verslechterde Amsterdamse ambulancedienst

De directie van Ambulance Amsterdam heeft in een gesprek met wethouder Eric van der Burg (Zorg) erkend dat er sprake is van een hoge werkdruk. Dat zei Van der Burg vandaag in de gemeenteraad.

null Beeld Elmer van de Marel
Beeld Elmer van de Marel

Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de aanhoudende berichten over verouderde apparatuur, hoge werkdruk en een tekort aan ambulances bij Ambulance Amsterdam.

De werkdruk zou een gevolg zijn van het feit dat Amsterdam een groeigemeente is en er dus meer ritten zijn dan eerder werd verwacht, zei Van der Burg. Dit heeft vooral zijn weerslag bij de minder spoedeisende ritten. Ambulance Amsterdam is nu bezig om zo'n zestig mensen aan te nemen om de werkdruk te verlagen en de groei bij te benen. Het kan echter nog wel tot 2016 duren voordat al deze mensen zijn ingewerkt, zei Van der Burg. 'Van een ambulanceverpleegkundige in Amsterdam wordt toch wat meer gevraagd dan elders in het land.'

Ambulance Amsterdam heeft Van der Burg verzekerd dat alle apparatuur voldoet aan de kwaliteitsnormen, ook al is deze in sommige gevallen vijftien jaar oud. De ambulancedienst is momenteel bezig met de aanbesteding voor nieuwe apparatuur. Dat ECG's af en toe niet kunnen worden verstuurd naar het ziekenhuis komt niet doordat de apparatuur verouderd is, maar doordat deze niet 'compatible' is met de ict in bepaalde ziekenhuizen, aldus de wethouder.

Van der Burg gaat binnenkort ook in gesprek met de ondernemingsraad. Dit doet hij omdat zij de werknemers van Ambulance Amsterdam vertegenwoordigen, die op vele momenten over de gang van zaken bij de ambulancedienst hebben geklaagd.

SP-raadslid Remine Alberts is, ondanks de uitleg van de wethouder, nog niet gerustgesteld. 'Het zal gewoon nog een hele poos duren voordat het vereiste niveau bereikt is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden