Groei webverkeer bij Amsterdams internetknooppunt niet te stuiten

Het internetverkeer neemt fors toe. Bij internetknooppunt Ams-IX, een van de grootste verdeelstations voor internet in de wereld, is het verkeer de eerste helft van dit jaar vijftien procent gegroeid.

Beeld anp

Die groei zal de komende zes maanden nog versnellen: tussen juli en januari verwacht Ams-IX een groei van 25 procent.

Dagelijks verwerkt het knooppunt nu 23 petabyte aan data, blijkt uit de vandaag gepubliceerde halfjaarcijfers. Dat is gelijk aan de hoeveelheid informatie op 23.000 harde schijven van een terabyte; één terabyte mp3-muziek is goed voor drie jaar onafgebroken luisteren.

De toename in videoverkeer, het gebruik van de 'cloud' voor online programmatuur en de online opslag van data, online gaming en het groeiende internetgebruik van mobiele apparaten zijn de hoofdoorzaken voor de groeispurt.

Belangstelling neemt toe
Na jaren matige groei vanwege de crisis ziet het bedrijf de belangstelling voor internetverkeer aan alle kanten toenemen. In de eerste helft van dit jaar werd al bijna evenveel doorvoercapaciteit toegevoegd als in heel 2014. Het internetknooppunt voert nu gemiddeld 3,5 terabyte per seconde (tbps) door, en bereikte het afgelopen jaar een recordsnelheid van 3,7 TBps.

Het aantal gebruikers steeg 9 procent tot 720, waarvan het overgrote deel uit het buitenland komt. Daaronder zijn grote partijen als Facebook, Microsoft, Netflix, YouTube, RTL, Vodafone en XS4all, maar ook gamebedrijven als Wargaming, die online rollenspellen aanbiedt.

Ams-IX is, gemeten naar het aantal aangesloten partijen, het grootste internetknooppunt ter wereld en behoort tot de top waar het gaat om de hoeveelheid data die per seconde wordt doorgevoerd.

Elf datacentrales in Amsterdam
Het knooppunt wordt voor het gemak altijd in het Science Park gesitueerd, maar is verdeeld over elf datacentrales in en om Amsterdam. Ams-IX houdt kantoor aan het Frederiksplein, waar een man of veertig werken. De instelling bundelt het internetverkeer, dat anders via veel meer omwegen tussen verzender en ontvanger zijn weg zou moeten vinden. Er zijn wereldwijs vijfhonderd knooppunten, onder meer in Londen, Frankfurt en Parijs. Ams-IX is de enige vereniging - en heeft dus geen winstoogmerk.

Naast Ams-IX is in Amsterdam nog een tweede internetknooppunt actief, NL-ix, dat in mei de grens van één TBps slechtte en daarmee de nummer zes van de wereld is.

Het belang van de knooppunten ligt vooral in de bedrijven die van hun diensten gebruikmaken. Zo zijn in Groot-Amsterdam tientallen datacentrales gevestigd vanwege de bedrijfszekerheid. Deloitte schatte twee jaar geleden dat de aanwezigheid van beide knooppunten een rol speelt bij twintigduizend banen in de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden