Groei Randstad blijft achter bij andere regio's EU

De economische groei van de Randstad blijft achter bij die van andere Europese grootstedelijke regio's. Bovendien is er weinig innovatieve bedrijvigheid. Dat blijkt donderdag uit de achtste editie van de Randstadmonitor van TNO. TNO vergeleek de Randstad met twintig andere Europese regio's.

De Zuidas in Amsterdam. Beeld anp
De Zuidas in Amsterdam.Beeld anp

Van 2009 tot 2011 groeide het bruto regionaal product in de Randstad met 1,7 procent, terwijl de gemiddelde groei in die periode in de andere Europese regio's 2,4 procent bedroeg. Wel deed de Randstad het beter op het gebied van de werkloosheid. Die is laag in vergelijking met de andere EU-regio's.

De innovatie in de Randstad blijft achter met die in andere delen van Europa. Volgens TNO bedragen de uitgaven voor research & development 1,83 procent van het bruto regionaal product. Het gemiddelde van de grootstedelijke regio's is 2,42 procent. Hoogwaardige innovatie bedrijvigheid is vooral buiten de Randstad te vinden, zoals in Brainport Eindhoven.

De Randstadmonitor signaleert overigens ook dat de Nederlandse regio het op tal van gebieden heel goed doet. Zo staat Amsterdam staat op de vierde plek in de lijst van grote Europese steden als aantrekkelijke vestigingsplaats en is de Randstad na Wenen en Parijs de derde grootstedelijke regio in Europa voor internationale congressen.

Rotterdam blijft wat goederenoverslag betreft verreweg de grootste zeehaven van Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden