Plus

Groei islamitisch onderwijs zet door: nieuwe basisschool in Noord

De Islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum.Beeld ANP

Met de komst van een nieuwe basisschool in Amsterdam-Noord en verschillende schoolaanvragen die nog op een besluit wachten, zet de groei van islamitisch onderwijs door.

Vorig jaar werd een aanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO) voor een school in Noord nog afgewezen door het stadsbestuur. Maar SIO is onlangs in het gelijk gesteld in een bezwaarprocedure bij Duo, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Onderwijs. Daarmee is de weg vrij voor een nieuwe islamitische school, die zijn deuren kan openen in schooljaar 2021-2022.


Dit schooljaar opende SIO in Zuid al de eerste islamitische basisschool, Elif, die volgens directeur Yusuf Altuntas 65 leerlingen telt.
 Een vestiging van SIO in Noord verkleint de kansen op nieuwe islamitische basisscholen elders in de stad, omdat zij voor de benodigde prognose van het aantal leerlingen deels gebruikmaken van hetzelfde ‘voedingsgebied’ (het deel van de stad waar potentiële leerlingen wonen).

De El Amalscholen (Al Wafa en El Kadisia in Amsterdam) hebben voor het schooljaar 2021-2022 een aanvraag ingediend voor een locatie in Centrum, bevestigt bestuursadviseur Menno de Jong. Het zou de eerste islamitische school zijn in dat stadsdeel. Volgende maand neemt de gemeente een officieel besluit over die aanvraag. Toewijzing hangt af van de onderbouwing van de prognoses voor het leerlingenaantal.

Op dit moment telt Amsterdam negen islamitische basisscholen met in totaal ruim 3000 leerlingen. Dat is 4,4 procent van het totaal aantal basisscholieren. Twee jaar geleden was dat nog 3,8 procent.

Siba

Voor de Haarlemmerbuurt in stadsdeel Centrum ligt er ook een aanvraag van een nieuwe stichting, met bestuurders zonder leidinggevende ervaring in het onderwijs. De in januari opgerichte stichting heeft ook aanvragen ingediend in Almere, Haarlemmermeer, Beverwijk en Velsen. Het gaat om de Stichting islamitisch basisonderwijs Amsterdam (Siba).

“We zijn een groep jonge moslims, geboren en getogen in Amsterdam,” zegt Omar Abdelmalek, de 28-jarige voorzitter van Siba. “Wij denken dat we islamitisch onderwijs kunnen bieden voor de komende generaties. Ouders hebben vandaag de dag hoge eisen qua medezeggenschap en transparantie. Daar willen wij op inspelen.”

Eerder dit jaar zocht de stichting contact met Altuntas van SIO Noord-Holland, waarbij de mogelijkheid van samenwerking ter sprake kwam. Nadien bleek dat Siba met een andere stichting – met precies dezelfde bestuurders – nog een aanvraag heeft ingediend voor een school in Zuidoost. Dat zou geen islamitische school moeten worden, maar een school op algemeen bijzondere grondslag waar geen onderwijs op religieuze basis plaatsvindt.

“Je kan niet van twee walletjes eten,” zegt Altuntas over Siba. “Tegen ouders zou ik willen zeggen: denk goed na over met wie je in zee gaat. Deze club dient lukraak aanvragen in. Terwijl de behoefte voor een school vanuit ouders moet komen, niet vanuit besturen.”

Siba-voorzitter Abdelmalek erkent dat intern gesoebat is over de aanvraag in Zuidoost. “Het kan de indruk wekken dat we verkapt islamitisch onderwijs willen aanbieden. Maar dat is niet zo. Onze inspiratie voor een algemeen bijzondere school halen we uit het Finse onderwijssysteem.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden