Plus

Groei in de regio: 'Hier liggen de huizen ook niet voor het oprapen'

De populariteit van Amsterdam slaat over naar omliggende gemeenten. Ook daar groeit de bevolking snel, met alle Amsterdamse toestanden die daarbij horen: woningnood en te hoge prijzen.

Michiel Couzy
De regio lift mee met Amsterdam, blijkt uit nieuwe cijfers Beeld anp
De regio lift mee met Amsterdam, blijkt uit nieuwe cijfersBeeld anp

Amstelveen ondervindt de lasten en lusten van Amsterdam, zegt Herbert Raat, wethouder Wonen. De groei van Amsterdam slaat over naar Amstelveen, net als de bijbehorende neven­effec­ten, zoals een overspannen huizenmarkt.

"Veel Amstelveners hebben daar baat bij, want de waarde van hun huizen stijgt, maar jongeren die in Amstelveen willen blijven, komen nauwelijks aan een huis."

Ongeëvenaard
Natuurlijk, de groei van de Amsterdamse bevolking is ongeëvenaard: het inwonertal nam met bijna 12.000 in 2017 toe tot 855.304, waarmee de stad koploper is in heel Nederland. En de regio lift mee, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Haarlemmermeer en Zaanstad behoren in absolute aantallen tot de snelst groeiende gemeenten van Nederland.

Het aantal inwoners van Zaanstad groeide afgelopen jaar met 1100, ofwel 0,74 procent, dat van Haarlemmermeer met 1300: een toename van 0,9 procent.

Ook kleinere gemeenten groeien hard, Diemen zelfs harder dan Amsterdam: 3 procent, tegen 1,4 procent voor Amsterdam. Ook in Beemster gaat de toename relatief sneller: bijna 3 procent.

Terwijl in heel Nederland een kwart van de gemeenten kampt met krimp, ligt de groei in Groot-Amsterdam zonder uitzondering boven het landelijk gemiddelde van 0,6 procent.

Boven de vraagprijs
De groei is vooral toe te schrijven aan gezinnen die in Amsterdam geen betaalbaar huis kunnen vinden en uitwijken naar de regio. Daar zorgen zij voor een extra impuls aan de toch al stijgende huizenprijzen. Ze kunnen hun huis in de stad voor een mooie prijs verkopen en zijn met deze overwaarde in staat de lokale woningzoekenden in bijvoorbeeld Amstelveen uit de markt te prijzen.

"Dat zorgt voor Amsterdamse toestanden in Amstelveen," zegt Raat, die zelf ook vanuit Amsterdam naar Amstelveen verhuisde. "Onze huizenprijzen stijgen en de wachtlijsten voor huur zijn van Amsterdamse proporties."

Dennis Straat, wethouder in Zaanstad en oud-Amsterdammer, hoort van makelaars dat Amsterdammers ook in Zaanstad veelal meer bieden dan de vraagprijs. "We moeten uitkijken dat de bestaande bevolking niet de stad uit wordt gedrukt."

Bestaande wijken
Zaanstad probeert de bevolkingsgroei op te vangen door 15.000 tot 20.000 woningen te bouwen, waarvan ongeveer de helft in handen van Amsterdammers zal vallen. De komende jaren zullen woningen verrijzen op het Hembrug­terrein en in de Achtersluispolder, aan de grens met Amsterdam.

Daarmee zijn de nieuwe gebieden op, zegt Straat. De rest van de woningbouw zal in bestaande wijken moeten gebeuren. "Dat maakt het een ingewikkelde opgave."

Dat geldt ook voor Amstelveen, waar de groeimogelijkheden zo ongeveer zijn uitgeput. "We lopen tegen de grenzen aan," zegt Raat.

Hij verbaast zich over het gemak waarmee de Amsterdamse politiek woningzoekenden aanspoort om vooral in de omliggende gemeenten te kijken. "Ook bij ons liggen de huizen niet voor het oprapen," zegt hij. "En nu al staat er elke ochtend een file van Uithoorn tot Amsterdam."

Lees ook: Deze gezinnen laten Amsterdam achter zich

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden