Groei economie valt terug, koopkracht naar nul

De economische groei valt in de volgende kabinetsperiode terug naar 1,1 procent per jaar. De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 helemaal niet, verwacht het Centraal Planbureau. Dat komt vooral door de vergrijzing.

Beeld ANP XTRA

De vergrijzing zet nu echt door, stelt het CPB vooruitblikkend in zijn zogeheten Middellangetermijnverkenning. Het is voor het eerst dat de bevolking in de leeftijdscategorie van 15 tot 75 jaar afneemt en dat gegeven zal het economisch beeld voor de jaren 2022-2025 nadrukkelijk gaan bepalen. 

Doordat het aantal ouderen stijgt, zullen bijvoorbeeld de kosten voor de zorg en AOW stijgen. Daarnaast krimpt de beroepsbevolking en stijgt de vraagt naar zorgpersoneel. De vergrijzing gaat groei en koopkracht kosten, voorspelt het Centraal Planbureau. 

Het zal nog een hele klus worden om voldoende gekwalificeerde werknemers en zelfstandigen te vinden in de zorg, denkt het planbureau. Tussen 2021 en 2025 zijn zo’n 135.000 extra mensen nodig zijn. Als het niet lukt om genoeg verpleegkundigen en ander zorgpersoneel te vinden, zou dit wel eens kunnen leiden tot hogere uitgaven en kan dit de terugkeer van lange wachtlijsten betekenen. 

Pensioenpremie 

Ook voor de koopkrachtontwikkeling schetsen de rekenmeesters van het CPB een vrij somber beeld. De lonen stijgen tussen 2022 en 2025 wel iets, maar van dat extraatje merken mensen in hun portemonnee weinig tot niets. ‘Dit komt doordat de beperkte stijging van de reële cao-lonen teniet wordt gedaan door hogere zorgpremies, lastenverzwaring in de loon- en inkomensheffing en hogere pensioenpremies’, schrijft het planbureau in zijn verkenning.

In die verkenning hebben de rekenmeester het pensioenakkoord verwerkt. Omdat de ultralage rente de dekkingsgraden onder druk zet en pensioenfondsen niet langdurig in onderdekking kunnen verkeren, voorziet zij een korting voor een grote groep gepensioneerden. De kortingen van de grote pensioenfondsen PME, PMT, ABP en PFZW bedragen gemiddeld ongeveer 2,5 procent per jaar gedurende de jaren 2021-2023.

Begrotingstekort

Het Rijk hield de afgelopen jaren geld over, maar naar verwachting van de rekenmeesters komt daar binnenkort een einde aan. Aan het eind van deze kabinetsperiode ontstaat weer een tekort op de begroting en dat houdt de komende jaren aan. Meer zorguitgaven en minder gasbaten leiden tot het begrotingstekort in 2022-2025. 

Economen speculeren de laatste tijd steeds vaker over een krimp van de economie die aanstaande zou kunnen zijn. Het CPB rekent daar nog niet op, al loopt de groei wel terug. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden