Groei economie valt fors terug

Het groeitempo van de Nederlandse economie daalt, onder meer door een tragere groei van de woningmarkt. De groei komt dit jaar uit op 1,4 procent en volgend jaar op 1,1 procent, fors minder dan de piek van 3 procent groei in 2017 en 2,5 procent in 2018.

Beeld ANP

Dit schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in het rapport Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten. De ramingen zijn mogelijk aan de florissante kant. Bij het negatieve scenario van een – alsnog – no-dealbrexit valt de groei de komende twee jaar waarschijnlijk terug naar 0,6 procent per jaar, schrijft DNB.

Vorig jaar was de groei met 2,5 procent krachtiger. De groeicijfers kwamen mede door herstel van de woningmarkt, waardoor huishoudens tussen 2014 en 2019 behoorlijk investeerden. Het ging daarbij niet alleen om het kopen van de woningen zelf, maar ook om renovaties, onderhoud en de inrichting van huizen.

Woningmarkt

De komende jaren vallen de extra ­uitgaven op de woningmarkt deels ­terug. Bovendien is het consumentenvertrouwen sinds vorig jaar afgenomen en spelen de stroeve wereldeconomie en -politiek de economie parten. Ook de krappere arbeidsmarkt en oplopende loonkosten drukken de groei.

De werkloosheid stijgt ook weer, van 3,4 procent dit jaar naar 3,6 procent volgend jaar. Meteen na de crisisjaren daalde de werkloosheid betrekkelijk snel, van 7,4 in 2014 naar 3,3 procent eind vorig jaar.

Toch was en blijft de arbeidsmarkt krap, waardoor de productie niet makkelijk verder stijgt en er druk op de lonen komt. Ze stijgen naar de verwachting van de centrale bank licht, met 2,6 procent dit jaar en met 2,8 procent volgend jaar.

Inflatie

Door de relatief lage loonstijging blijft ook de inflatie beperkt. Centrale banken willen de inflatie idealiter iets boven de twee procent hebben, maar dat lukt niet. De inflatie bedraagt nog ­altijd slechts 1,4 procent dit jaar en ­vorig jaar 1,2 procent, als de btw-­verhoging en de verhoogde energiebelasting niet worden meegerekend. Dat is laag, vooral gezien het jarenlang gevoerde Europees beleid van renteverlaging, geldverruimingen en de hoogconjunctuur.

Door de hogere btw en energiebelasting komt de inflatie dit jaar uit op 2,7 procent. Maar de zogeheten kern­inflatie, geldontwaarding zonder energie en voeding, bedraagt 1,9 procent en blijft ook in de jaren erna rond de twee procent steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden