Groei aantal vrouwen in adviescolleges Rijk stagneert

Al bijna tien jaar dringen nauwelijks meer vrouwen door tot de adviescolleges van de regering, zoals de Gezondheidsraad, de Raad voor Cultuur en de Kiesraad. Het aantal mensen met een migratieachtergrond neemt zelfs af.

Het aandeel vrouwen in adviescolleges van het Rijk stagneert.Beeld Shutterstock

Het aandeel vrouwen in de colleges blijft de afgelopen tien jaar steken op ongeveer 38 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar diversiteit binnen de zeventien adviescolleges van het Rijk. Het aandeel mensen met een migratieachtergrond dat lid is van zo’n college daalde in 2016 van 10 naar 4 procent.

Sinds 1997 ligt in de wet vast dat bij de benoeming van leden ‘wordt gestreefd naar een evenredige deelneming van vrouwen en personen behorende tot etnische of culturele minderheidsgroepen’. Die wettelijke bepaling heeft ‘niet het gewenste effect’, concludeert de Rekenkamer.

Ook een extra toelichting daarop uit 2016 zette geen zoden aan de dijk. Bij sommige adviescolleges, zo stelt de Rekenkamer, is die handreiking zelfs compleet onbekend.

Netvlies

De manier waarop nieuwe leden worden aangetrokken wordt door de Rekenkamer aangewezen als een van de redenen waardoor de evenredige deelneming niet van de grond komt. Bij negen adviescolleges kan er gesolliciteerd worden naar een functie, maar bij de overige colleges beslissen de zittende leden wie een lege stoel opvult. “Zo wordt geen ruimte gegeven aan mensen van buiten de netwerken van de zittende commissieleden,” constateert de Rekenkamer. Dat is vooral een probleem bij etnische minderheden. “Die staan veel minder op het netvlies.”

Een adviescollege, zoals de Onderwijsraad of de Adviesraad Internationale Vraagstukken, bestaat doorgaans uit zeven tot vijftien leden en valt vaak onder de verantwoordelijkheid van een minister. Tussen 2003 en 2010 steeg het percentage vrouwen van 25 tot 38 procent. De afgelopen negen jaar is dat nauwelijks meer veranderd. Van de zeventien adviescolleges hadden op 1 juli drie een fifty-fiftyverdeling van het aantal mannen en vrouwen, en hadden vijf een vrouwelijke voorzitter.

Bedrijfsleven

Ook in het bedrijfsleven blijft het aandeel vrouwen aan de top fors achter. Het wettelijke streefcijfer van 30 procent wordt daar al jaren nauwelijks gehaald, waardoor de Sociaal Economische Raad (SER) vorige week het kabinet adviseerde een quotum in te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden