'Groei aan alle kanten' bij ondernemers in het centrum

De economie van de Amsterdamse binnenstad gaat 'fantastisch goed', met zo'n twintig procent omzetgroei voor winkels en zakelijke dienstverleners in de laatste vijf jaar.

Willem Koster: 'Amsterdam is net een expansievat' Beeld anp
Willem Koster: 'Amsterdam is net een expansievat'Beeld anp

Keerzijde van de medaille is dat de winkelhuren explosief stijgen.

Dat blijkt uit de Amsterdam City Index, de jaarlijkse economische graadmeter van de binnenstad van ondernemersvereniging Amsterdam City.

Er is groei aan alle kanten, zegt Amsterdam Cityvoorzitter Willem Koster met een verwijzing naar de hoog opgelopen druktediscussie. "Amsterdam is net een expansievat."

Trefpunt
Vooral als werkterrein van de heel brede categorie zakelijke en persoonlijke dienstverlening floreert het centrum - van kappers tot consultants en van advocaten tot zzp'ers van allerlei slag.

De binnenstad is hun trefpunt, of dat nou op kantoor is, in een koffietent of flexwerkplekken als Wework en Spaces.

De dienstverleners ging het nog het meest voor de wind, met door de bank genomen zo'n tien procent groei in 2016. Cafés en restaurants zagen de bestedingen opnieuw met vijf procent oplopen. Daar stond een 'bescheiden' groei tegenover bij de hotels.

De winkels ging het wederom goed. Voor hen spande 2015 de kroon. Terwijl hele winkelketens omvielen, stelde CBS vast dat de winkelomzetten van de ruim vierduizend winkels die geen onderdeel zijn van een keten in het gebied waar de City Index naar kijkt - dat meer buurten omvat dan alleen stadsdeel Centrum - met acht procent waren gegroeid. Daar kwam in 2016 nog eens drie procent bij.

Dertig procent
Het gevolg is wel dat de huren in sommige straten omhoog schieten. Volgens de City Index kwamen nieuwe huurcontracten afgelopen jaar tussen de grachten, rond de Albert Cuyp en de Bilderdijkstraat ruim twintig procent hoger uit - groeicijfers die overigens niet worden gehaald in het gezaghebbende onderzoek van makelaar DTZ Zadelhoff.

Rond de Dam, de Zeedijk, de Ferdinand Bolstraat en de Van Baerlestraat kwam de stijging bij winkels die aan een nieuw huurcontract toe waren boven de dertig procent uit. In de Haarlemmerbuurt was dat zelfs veertig procent.

In de Haarlemmerstraat hielden vorige zomer kleinere winkeliers het om die reden al voor gezien. Vanuit de buurt werd gewaarschuwd voor op de toerist gerichte eenheidsworst.

Ook Amsterdam City ziet het gevaar van oprukkende wafelwinkels en 'straten die eenzijdig gericht zijn op goedkoop en snel'. Tegelijk gaat het volgens Koster om een 'inhaaleffect' van huren die lang achtergebleven zijn. En winkelstraten die niet met hun tijd meegaan, zijn de dood in de pot.

Nuance
Wel pleiten de ondernemers voor meer nuance in de druktediscussie. "Er wordt geklaagd over toeristen. Maar pas op: de horecazaken die deels drijven op de toerist zijn vaak ook de trekker voor al die werkende mensen. Daarom zitten hun bedrijven daar in het centrum!"

"De zakelijke dienstverlening is de grote groeier. Er is veel meer aan de hand dan die toerist die volgens de beeldvorming de straat aan het bevuilen is," zegt Koster. "Het is nog niet zo lang geleden dat het slecht ging met de economie. Er komen ook weer andere tijden. Laten we niet doen alsof we de groei niet nodig hebben."

Spreiden
Voor een ander soort eenzijdigheid in het winkelbestand, die van kledingwinkels in de drukste winkelstraten die veelal gericht zijn op dezelfde clientèle van jonge vrouwen, pleit Amsterdam City voor een 'retailloods'.

Zoals eerder een kantorenloods en een hotelloods zou zo'n gemeentefunctionaris Amsterdam onder de aandacht moeten brengen bij internationale winkelketens die een breder publiek naar Kalverstraat kunnen trekken.

Ook pleit de ondernemersvereniging ervoor de drukte meer te spreiden, met name naar de Nieuwezijds Voorburgwal. "Zo'n brede straat met mooie panden eromheen en nu onderbenut. Die ligt te wachten om een rol te spelen in een groeiende binnenstad."

Overlast
De maatregelen die de gemeente heeft aangekondigd tegen de drukte - van hogere toeristenbelasting tot verplaatsing van de cruiseterminal PTA - missen hun doel, volgens Amsterdam City. "Te weinig gericht op daadwerkelijk ingrijpen," volgens Koster.

Beleid moet niet gekant zijn tegen drukte maar tegen de daaruit voortvloeiende overlast, die volgens de City Index óók toeneemt. Vandaar ook de stewards die de ondernemers in de Kalverstraat sinds kort hebben.

Koster is blij met 140 man personeel die de gemeente vrijmaakt tegen criminaliteit en verloedering in de binnenstad. "Om te zorgen dat mensen zich fatsoenlijk gedragen, moet je handhaven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden