Schuim

Grijzende babes en oude verhalen over heroïne in Nieuwland

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: De Avond van het Levend(ig)e Woord.

De dichters Diana Ozon (l) en Louise Landes Levi, ook on stage Beeld Hans van der Beek
De dichters Diana Ozon (l) en Louise Landes Levi, ook on stageBeeld Hans van der Beek

Het is de Avond van het Levend(ig)e Woord. Kijk, daar ga je al. Levend(ig)e. Woordgrapje. Bovendien, wat is nu werkelijk het verschil tussen levend en levendig? En dan die malle haakjes. Deze taal leeft niet, maar is al een tijdje dood en begraven.

Maar F. Starik komt en ik ben dol op F. Starik. Als ik een meisje was, wilde ik met zijn stem trouwen.

Iets te laat wandel ik Nieuwland binnen. Een paar banken, een microfoon, een oude piano, quiche, hapjes op een slablaadje. Veel volk is er niet.

Dat komt omdat de Avond van het Levend(ig)e Woord niet om zeven uur begint, maar om acht uur, ook al staat 19.00 uur in de aankondiging. Ik hoor: "Tijd is relatief." En: "Wij zijn ook niet goed in hoofdrekenen."

Schitterend. Die hapjes zijn overigens meegenomen door bezoekers en ze worden vooral niet aangeboden. Vergunningsdingetje. Ook is het beter dat bezoekers hun eigen drank meenemen. Daar is een speciale koelkast voor.

Een vrijwillige donatie mag verder wel. Ik heb Nieuwland nu al in mijn hart gesloten.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Op de etages boven woont een woongroep. Nieuwland is een sociaal, politiek, cultureel centrum. Vanavond vooral cultureel, maar dat er geen entree wordt gevraagd, aldus de organisatie, is ook wel weer heel politiek.

Ik ben teruggekeerd naar Donkiesjot, het jongerencentrum uit mijn jeugd in de jaren tachtig. Ik en de jongerenwerkers om me heen zijn wel allemaal gewoon ouder geworden.

Organisator Paul Schaaps opent de avond. "Hartelijk welkom. Ik had een grapje voorbereid, maar dat ben ik vergeten." Ik moet inmiddels huilen van geluk.

Schaaps kondigt de eerste spreker aan, Stan van Houcke, een legende uit de kraaktijd. Schaaps: "Of zijn hier mensen die zijn geboren na 1980?" Natuurlijk niet, Paul.

Van Houcke spreekt over de fijne cadans op een vol plein in Marrakesh in de jaren zestig. Ja, hij was stoned. Maar één persoon wilde door die menigte heen, coûte que coûte, wegwezen, uit de weg. Dat verstoorde de hele fijne cadans. En dat is onze samenleving nu.

Wat De Avond van het Levend(ig)e Woord
Waar Nieuwland, Pieter Nieuwlandstraat
Wie Paul Schaaps, Stan van Houcke, Diana Ozon, Hans Plomp, Wim Noordhoek, Eddie Kagie
Wanneer woensdag 7 september, vanaf 20.00 uur tot 23.00 uur
Drank en spijs *****
Sfeer *****
Hans was weer even vijftien en tafelvoetbalde, dansend op Flairck

Ik heb in geen honderd jaar softdrugs gebruikt, maar als nu een waterpijp voorbij kwam, nam ik een lurk. Solidarinosc, man!

Het is de beurt aan Oud Zeikwijf, een grijzende babe in broekponnetje en kaplaarzen. Ze vertelt over haar tijd met Robert Jasper Grootveld en de Zeedijk en heroïne en meer van die goede oude tijd.

En zo verder. Wie een jeugdgeschiedenis heeft met zwarte Afghaan en rode Lib, Joy Division en lang leve Nicaragua: ga een keer naar Nieuwland, een levend(ig) museum.

Starik komt niet. Familieomstandigheid. Ik wens F. alle goeds en sterkte, en zijn Vrouwkje al helemaal.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Blogger, ooit AT5, Oud Zeikwijf (niet haar doopnaam) en Ludovic Dumont, die ze nog kent van vroeger. Beeld Hans van der Beek
Blogger, ooit AT5, Oud Zeikwijf (niet haar doopnaam) en Ludovic Dumont, die ze nog kent van vroeger.Beeld Hans van der Beek
Er zijn er wel degelijk een paar van na 1980: student Noah Elders, aanhanger Sara Best en vrijwilliger Eline Smet. 'Inspirerend, al die oude mensen.' Beeld Hans van der Beek
Er zijn er wel degelijk een paar van na 1980: student Noah Elders, aanhanger Sara Best en vrijwilliger Eline Smet. 'Inspirerend, al die oude mensen.'Beeld Hans van der Beek
Voorheen kraak- en VPRO-coryfee Stan van Houcke (l). Naast hem 'Waarom moet je mijn naam weten?' Beeld Hans van der Beek
Voorheen kraak- en VPRO-coryfee Stan van Houcke (l). Naast hem 'Waarom moet je mijn naam weten?'Beeld Hans van der Beek
Organisator Paul Schaaps (l) en invallend dichter Emile den Tex Beeld Hans van der Beek
Organisator Paul Schaaps (l) en invallend dichter Emile den TexBeeld Hans van der Beek
oordrachtskunstenaar Eddie Kagie (r) en Wim Noordhoek, blogger en radiomaker in de tijd van 'Weed maakt fiet, stuff maakt duf' en 'Claus raus!' Beeld Hans van der Beek
oordrachtskunstenaar Eddie Kagie (r) en Wim Noordhoek, blogger en radiomaker in de tijd van 'Weed maakt fiet, stuff maakt duf' en 'Claus raus!'Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden