Grijpink, 'platzak', moet flink dokken

AMSTERDAM - Ex-directeur Dick Grijpink van Taxicentrale Amsterdam (TCA) moet ruim anderhalve ton betalen aan de verhuurder van een loods in Uithoorn waarin een wietplantage is gevonden. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald. Het bedrag kan nog flink oplopen als Grijpink niet aan zijn verplichtingen voldoet.

De gewezen TCA-directeur zit nog in voorarrest, onder meer op verdenking van betrokkenheid bij verscheidene wietplantages. Hij mag met niemand contact hebben behalve met zijn advocaten. Het openbaar ministerie wil nog niets zeggen over de precieze omvang van de verdenkingen.

Eigenaar KOM Beheer van de loods aan de Anthony Fokkerweg in Uithoorn, waar de politie in september een plantage met 3700 planten ontmantelde, had een kort geding aangespannen tegen Grijpink, die de ruimte had gehuurd met zijn 'schoonmaak- en taxibedrijf' Grey and Pink.

Grijpink voldeed echter niet aan zijn verplichtingen. Nadat de plantage was aangetroffen, kwam hij met het verhaal dat hij de loods had onderverhuurd.

Tijdens de behandeling van het kort geding ontbrak de gedetineerde Grijpink vanzelfsprekend in de rechtszaal. Omdat hij niet op de zitting is verschenen, wijst de rechtbank alle vorderingen van eiser KOM Beheer toe.

Grijpink moet een kleine 19.000 euro achterstallige huur betalen; plus een boete van 39.000 euro voor de door hemzelf aangevoerde 'onderhuur', die immers 'ongeoorloofd' is.

Bovendien moet hij 95.000 euro betalen omdat onder zijn verantwoordelijkheid 'ongeoorloofde veranderingen aan het gehuurde' zijn aangebracht - er was immers die wietplantage aangelegd.

Als Grijpink de loods niet binnen veertien dagen in de oude staat terugbrengt, mag de eigenaar dat zelf doen en daarvoor bijna 15.000 euro in rekening brengen.

De rechtbank gelast Grijpink de loods binnen twee dagen weer in gebruik te nemen op straffe van een dwangsom van 2500 euro per dag met een maximum van 250.000 euro. Die termijn is vandaag ingegaan. Daarbij doet zich opnieuw de complicerende factor voor dat Grijpink vastzit en met niemand mag spreken.

''Maar hij hoeft ook niet in de loods te gaan wonen; hij moet die alleen weer in gebruik nemen. Dat kan via derden,'' zegt advocaat Bernard Tomlow van KOM Beheer. Dat Grijpink eerder heeft laten weten 'volkomen platzak te zijn', levert in de ogen van de beheerder geen verzachtende omstandigheid op. ''Als de heer Grijpink niet snel een regeling met ons treft over de betalingen, zal onze volgende stap zijn dat we het faillissement aanvragen,'' zegt Tomlow.

De advocaten van KOM Beheer hebben becijferd dat een plantage met de omvang van de aangetroffen kwekerij in Uithoorn per jaar anderhalf miljoen euro kan opbrengen. Het door Grijpink aangevoerde geldgebrek nemen ze dan ook met een korreltje zout. (PAUL VUGTS)

Dick Grijpink. Foto Peter Elenbaas Beeld
Dick Grijpink. Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden