Column

Griep

THEODOR HOLMAN

Ab Osterhaus - Mister Virus - heb ik altijd wel een betrouwbare man gevonden - tot ik hem eergisteren bij Pauw en Witteman hoorde uitleggen dat hij 'geen voordeel' had van de Mexicaanse griep.

Dat heeft hij wel, en hij bekende dat ook in zekere zin. Osterhaus bezit 9,9 procent van de aandelen van ViroClinics. ViroClinics doet onderzoek naar medicijnen tegen virussen. Dat doet ViroClinics in opdracht van de overheid en van de farma-industrie.

Osterhaus adviseert, onder andere aan de Gezondheidsraad. Zijn bedrijf produceert geen vaccins tegen Mexicaanse griep. Zijn onderneming verdient aan onderzoek.

Waar gaat het nu mis met Ab? Hier: als Osterhaus voortdurend in de media roept dat er een ernstig virus aanstaande is - wat ongetwijfeld waar is - dan roept hij daarmee voortdurend op tot onderzoek. Wat is het virus precies, hoe wekt het, wat kunnen we doen, etc. etc. Hij kan ook onderzoek adviseren aan de Gezondheidsraad.
Onderzoek doen is precies het werk van ViroClinics. Hoe meer onderzoek ViroClinics doet, hoe meer ViroClinics verdient, hoe meer de aandelen van Osterhaus waard worden.

Nu zegt Osterhaus: ''Ik heb wel aandelen, maar ik heb mijn stemrecht weggegeven.'' De belangenverstrengeling zit hem dus in het volgende. Osterhaus merkt dat er griep komt. Osterhaus adviseert onderzoek te doen naar de griep. ViroClinics verdient. (Osterhaus verdient.) Griep breidt zich uit. Osterhaus meldt dat. ViroClinics doet onderzoek. ViroClinics verdient. (Osterhaus verdient.) Osterhaus komt bij de media en roept: ''De griep wordt heel erg.'' Verschillende bedrijven vragen medicijnen te testen. Dat doet het bedrijf van Osterhaus. (Osterhaus verdient.)

Osterhaus roept: ''Misschien helpen twee medicijnen beter.'' Overheid zegt: onderzoek dat. (Osterhaus verdient.) ViroClinics wordt rijk. Osterhaus heeft aandelen omdat hij zo belangrijk is voor het bedrijf. Dus kan hij invloed op het bestuur uitoefenen - al heeft hij geen zeggenschap meer. Als hij zijn aandelen verkoopt, krijgt hij 9,9 procent van de waarde. En die is na al dat onderzoek behoorlijk gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden