Griepvirus laat Nederlanders onverschillig

Reizigers uit Mexico bij hun aankomst op Schiphol in het bezit van mondkapjes. Schiphol heeft nog geen verscherpte maatregelen getroffen in verband met de varkensgriep. Foto ANP/Gerald van Daalen Beeld
Reizigers uit Mexico bij hun aankomst op Schiphol in het bezit van mondkapjes. Schiphol heeft nog geen verscherpte maatregelen getroffen in verband met de varkensgriep. Foto ANP/Gerald van Daalen

AMSTERDAM - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een wijdverspreide besmetting met varkensgriep. Op Schiphol worden reizigers van en naar Mexico gewaarschuwd. Maar in Amsterdam lijkt men nauwelijks bezig te zijn met het virus.

''We hebben nog niemand gehad die vroeg om een mondkapje of informatie over de varkensgriep,'' aldus een medewerkster van de Witte Kruisapotheek aan de Rozengracht. ''Mensen denken dat het ver van hun bed is.''

De apotheek in de Spaarndammerstraat heeft nog wel een aangebroken doos met mondkapjes staan. ''Als u er een stuk of tien wilt, kan dat zo.'' Ook hier is geen vraag naar mondbescherming.

Bij de collega's in de Molukkenstraat hebben ze geen extra mondkapjes besteld. ''Mensen zijn er denk ik niet zo mee bezig,'' zegt medewerkster Karin. Overigens helpt een mondkapje amper om besmetting te voorkomen. Mondbescherming heeft wel effect als een hoestende drager van het virus er één voorheeft.

Een aantal Nederlandse reizigers dat met griepachtige verschijnselen terugkeerde uit Mexico, heeft geen varkensgriep. Het Centrum voor Infectieziekten roept mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en kampen met luchtwegklachten en koorts hoger dan 38,5 graden op zich te melden bij de huisarts.

Reisbureaus die reizen organiseren naar Mexico nemen vooralsnog geen maatregelen, zegt een woordvoerster van de ANVR, de brancheorganisatie voor reisbureaus. ''De reiswereld volgt de adviezen van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken. Er is nu nog geen sprake van dat reizen geannuleerd of aangepast moeten worden.''

Passagiers die reizen tussen Mexico en Schiphol krijgen op de luchthaven een waarschuwingsbrief mee die een overzicht geeft van de symptomen van de varkensgriep. Mensen wordt geadviseerd zich te melden als zij vrezen het virus onder de leden te hebben. De brief is opgesteld in het Nederlands, Spaans en Engels.

Ook worden op Schiphol billboards met de informatie in vijf talen geplaatst. Vliegtuigpersoneel van KLM, Martinair en Arkefly heeft standaard mondkapjes aan boord. De KLM informeert bemanningsleden over de ziekte en adviseert piloten en stewards locaties met veel mensen in Mexico te vermijden. (ROB ROMBOUTS)

Google-map van de H1N1 varkensgriep

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden