Griepvaccin nauwelijks besteld

Nu de griep mild verloopt, dreigt minister Ab Klink (Volksgezondheid) met miljoenen vaccins te blijven zitten. Foto ANP Beeld
Nu de griep mild verloopt, dreigt minister Ab Klink (Volksgezondheid) met miljoenen vaccins te blijven zitten. Foto ANP

AMSTERDAM - Slechts dertig procent van alle zorginstellingen heeft vaccins tegen Mexicaanse griep besteld. Daardoor dreigt een groot deel van het personeel onbehandeld in aanraking te komen met kwetsbare patiënten. Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), leverancier van de vaccins, heeft in allerijl callcentra ingeschakeld om op te helderen waarom instellingen niets bestellen. De besteldatum is donderdag verlopen.

Meer dan tachtig procent van alle huisartsen had begin deze week wel om vaccins voor hun patiënten gevraagd. Het NVI maakt zich zorgen over het achterblijven van de ziekenhuizen, verpleeghuizen en zorgcentra.

Onwetendheid over de bestelwijze blijkt een belangrijke reden. Instellingen wisten niet dat de besteltermijn al is verlopen. Brieven hierover gingen pas op 24 september uit, terwijl de termijn liep van 30 september tot 9 oktober. Die is nu met een week verlengd.

Bovendien vinden instellingen de bestelwijze te ingewikkeld. In de bestelopdracht staat bij voorbeeld er dat er '100 %' moest worden besteld. Wat daarmee wordt bedoeld, is onduidelijk. De weinige zorginstellingen die wel bij het NVI hebben besteld, hebben dan ook om 'idioot' grote hoeveelheden gevraagd, aldus een woordvoerder van het NVI.

Daarnaast gaan instellingen ervan uit dat de animo van het personeel uiterst klein is om zich tegen de Mexicaanse Griep ofwel Nieuwe Influenza A (H1N1) te laten inenten. Bijna dertig procent van de artsen en meer dan de helft van de verpleegkundigen is het niet van plan.

De kosten voor het vaccin kunnen geen reden zijn, want de instellingen krijgen het vaccin gratis van de overheid.

De inenting - twee prikken - komt bovenop de jaarlijkse vaccinatie tegen de gewone seizoensgriep. Alle vaccinaties in de zorg zijn bedoeld om besmetting van kwetsbare patiënten te voorkomen. Daarnaast moet het voorkomen dat onmisbaar personeel uitvalt.

Nu de griep mild verloopt, dreigt minister Ab Klink (Volksgezondheid) met miljoenen vaccins te blijven zitten. Hij heeft er 34 miljoen besteld, maar er worden er waarschijnlijk nog geen tien miljoen gebruikt voor kwetsbare groepen en zorgpersoneel. Dat kan een miljoenenstrop opleveren. De hele inentingscampagne is begroot op 700 miljoen euro. Klink onderzoekt of hij de te veel ingekochte vaccins kan doorverkopen aan een ander 'koopkrachtig' land. GroenLinks wil dat de vaccins aan ontwikkelingslanden worden geschonken. (GPD)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden