Griep: 'Niet naar de huisarts'

Meijman noemt de grieppoli bij het Slotervaartziekenhuis een 'dwaas initiatief, ingegeven door marktwerking'. Beeld
Meijman noemt de grieppoli bij het Slotervaartziekenhuis een 'dwaas initiatief, ingegeven door marktwerking'.

AMSTERDAM - De Amsterdamse Huisartsen Vereniging en de zes huisartsenposten vrezen dat de zorg in gevaar komt als ouders de komende dagen massaal met hun grieperige kinderen naar de dokter gaan.

Volgens Bart Meijman, plaatsvervangend voorzitter van de Amsterdamse Huisartsen Vereniging, kunnen ouders beter eerst bellen. ''Aan de hand van een aantal vragen die wij dan stellen, zijn we heel goed in staat om te beoordelen of een kind met griep ook daadwerkelijk door de huisarts gezien moet worden.''

Meijman reageert daarmee op de oproep die Dees Brandjes, medisch directeur vanhet Slotervaartziekenhuis, in deze krant deed aanouders.

Volgens Brandjes moet ieder kind met griepverschijnselen naar de dokter. ''Brandjes is internist. Hij werkt vooral met oudere patiënten en weet weinig van kinderen,'' zegt Meijman. Hij vindt dat het Slotervaartziekenhuis inspeelt op de angstgevoelens die er bestaan rond de Mexicaanse griep. ''Brandjes diskwalificeert met zijn opmerkingen bovendien de kennis en kunde van de huisartsen.''

Wanneer ouders aan de oproep van Brandjes gehoor zouden geven, raakt de huisartsenhulp verstopt, zegt Meijman. ''Dan zullen mensen en kinderen die echt geholpen moeten worden, de dupe worden.''

Meijman noemt de grieppoli bij het Slotervaart een 'dwaas initiatief, ingegevendoor marktwerking'. ''Aan mensen die bang zijn kun je geld verdienen. De hele medische wereld vindt die grieppoli onzinnig. Dit wordt het Slotervaartziekenhuis niet in dank afgenomen.''

Ook Rien vanHoeve, directeur van de zes huisartsenposten in Amsterdam, raadt aan de dokter eerst te bellen. De huisartsenposten zijn geopend in de uren dat de praktijken van de huisartsen dicht zijn.

De Amsterdamse huisartsen houden de richtlijnen van het RIVM aan. Dat maakte gisteren bekend dat er in de afgelopen week zeven nieuwe sterfgevallen zijn gemeld als gevolg van de Mexicaanse griep.

Vijf van de slachtoffers hadden al een onderliggende kwaal. Deze week ging het om twee meisjes van drie en vijf, twee vrouwen van 21 en 53 en drie mannen van 35, 58 en 64 jaar.

Huisarts Meijman begrijpt dat met het groeiende aantal slachtoffersde angst onder debevolking toeneemt. ''Toch is het een tamelijk milde vorm van griep. Bij elke griepepidemie vallen jaarlijks doden, alleen komt dat veel minder naar buiten.''

Uit de gegevens van het RIVM blijkt dat de meeste mensen in Nederland die zijn opgenomen met het H1N1- virus, jongerdan 65 zijn. In de meeste gevallen gaat het om kinderen tot vier jaar.

Sinds 4 november zijn 611 patiënten opgenomen en zeventien overleden. Bij 62 procent van de opgenomen patiënten en bij 81 procent van de sterfgevallen was sprake van een onderliggende medische problematiek.

Afgelopen week zijn 28 nieuwe patiënten opgenomen op de intensive care. De verpleeghuizen zijn tot nu toe gevrijwaardvan de griepgolf.
(FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden