Griep kan al pieken in augustus

DEN HAAG - De eerste piek van de Mexicaanse grieppandemie wordt niet in de herfst, maar al eind augustus verwacht. Per dag worden dan mogelijk duizenden Nederlanders ziek. Het vaccin is pas in oktober beschikbaar.

Volgens Jim van Steenbergen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een uitbraak in augustus een van de opties waar Europese experts rekening mee houden.

De regering van Groot-Brittannië verwacht dat er eind augustus honderdduizend zieken per dag bijkomen. Dat aantal is gebaseerd op het stijgende aantal nieuwe besmettingen daar. Nu zijn het er ruim tweeduizend per dag.

Het Mexicaanse griepvirus lijkt, anders dan andere griepvirussen, ook 's zomers actief te blijven. ''We weten nog niet wat er precies aan de hand is in Groot-Brittannië. Mogelijk is het een laatste piekje en neemt het aantal nieuwe besmettingen alsnog af. Zo niet, dan kan eind deze zomer hier de eerste grote griepgolf komen,'' zegt Van Steenbergen.

Het aantal besmettingen neemt volgens hem sowieso toe door de zomervakantie.

''Toeristen bezoeken nu massaal elkaars land. Eind deze zomer zal het besmettingsgevaar in alle Europese landen nagenoeg hetzelfde zijn.'' Nu heeft Nederland nog maar een gering aantal besmette patiënten, 135, terwijl Groot-Brittannië er al bijna achtduizend telt.

Viroloog Ab Osterhaus hoopt vooralsnog dat de zomer de verspreiding juist afremt. ''Het virus verspreidt zich vooral als de scholen open zijn.

Dat geeft ons juist die paar weken extra de tijd, waardoor de grote golf hopelijk pas in september zal komen.''

Mocht de piek toch al in de zomer komen, dan hoopt hij dat 'de tamiflu nog werkt'. Zonder vaccin is er namelijk geen alternatief. Tot nu toe zijn er volgens Osterhaus al twee ziektegevallen bekend waarbij deze virusremmer niet werkte.

Het ministerie van Volksgezondheid houdt ook rekening met een vroege grieppiek. ''Ziekenhuizen zijn zich aan het voorbereiden en zorgen ervoor intensive care-bedden gereed te hebben,'' aldus een woordvoerder. Bij een vroege piek krijgen zieken tamiflu toegediend.

Dit moet hen minder ziek maken én minder besmettelijk: ''Doel blijft de top van de piek verder zo lang mogelijk uit te stellen tot we een vaccin hebben.'' (HET PAROOL)

Het Mexicaanse griepvirus lijkt, anders dan andere griepvirussen, ook 's zomers actief te blijven. Foto ANP Beeld
Het Mexicaanse griepvirus lijkt, anders dan andere griepvirussen, ook 's zomers actief te blijven. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden