Griep brengt huisarts in de war

Een 38-jarige inwoner van Zeeburg kreeg vorig weekend koorts, keelpijn en spierpijn. Foto ANP Beeld
Een 38-jarige inwoner van Zeeburg kreeg vorig weekend koorts, keelpijn en spierpijn. Foto ANP

AMSTERDAM - De verantwoordelijkheid van huisartsen bij het beoordelen en doorverwijzen van Mexicaanse griepgevallen, kan tot onduidelijkheid leiden.

Een 38-jarige inwoner van Zeeburg kreeg vorig weekend koorts, keelpijn en spierpijn. Omdat de dochter van een collega Mexicaanse griep had, schakelde zijn vrouw de huisarts in. Ze moest komen, maar toen ze onderweg was, belde hij: omdat dit zijn eerste ervaring was met de Mexicaanse griep, wist hij de procedure niet. Ze moest wachten.

Een uur later moest ze toch komen. Op advies van de GGD overhandigde de huisarts haar twee bekertjes en een zoutoplossing, waarmee haar man moest gorgelen. Het monster moest ze inleveren bij het AMC. Daar belandde ze na een lange zoektocht bij iemand die contact had gehad met de huisarts. Na twee dagen belde ze zelf maar eens voor de uitslag. Die was negatief.

Het protocol was tot voor kort helder: de huisarts oordeelt op basis van een telefoongesprek en stelt de GGD op de hoogte. Die stuurt verpleegkundigen voor het afnemen van monsters, die naar het rijksinstituut RIVM gaan. Een dag later hoort de patiënt de uitslag via de GGD. Maar volgens het RIVM is het tijd voor nieuwe regels. Woordvoerder Jim van Steenbergen: ''We zitten in een tussenfase: twee maanden geleden zaten we samen met de GGD overal bovenop. Nu het aantal mogelijk besmette gevallen stijgt, gaan we meer delegeren.''

Sinds kort handelen artsen gevallen die niet direct uit Mexico of de VS komen, zelf af. Van Steenbergen: ''In het najaar nemen de meldingen waarschijnlijk fors toe. Dan stoppen we met het afnemen van monsters en bekijkt de huisarts of iemand zelf kan genezen of dat er kans is op complicaties.'' Hij erkent dat de tussenfase kan leiden tot onduidelijkheid: ''Het lijkt me niet de bedoeling dat echtgenoten verantwoordelijk zijn voor het afnemen van monsters. We horen helaas meer van dit soort verhalen.'' (CARLIJN VAN DONSELAAR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden