Update

'Griekse regering vandaag bekend'

Details over het nieuwe Griekse kabinet worden vandaag bekendgemaakt. Dat liet hoge regeringsfunctionaris vannacht weten. De onderhandelingen tussen de partijen zouden zich vooral toespitsen op de vraag wie de nieuwe premier moet worden.

null Beeld afp
Beeld afp

Voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB) Lucas Papademos was de afgelopen dagen de grote favoriet om zijn partijgenoot George Papandreou op te volgen. Bronnen bij de socialisten en conservatieven zeggen dat zijn kandidatuur gehinderd wordt. 'De kandidatuur van Papademos is gestuit op problemen die te maken hebben met partijpolitiek', aldus een van de bronnen.

Kandidaten
De partijen zouden nu ook weer kijken naar andere kandidaten voor de post van premier. Eerder werden onder anderen de Europese ombudsman Nikiforos Diamantouros genoemd en de oud-minister van Financiën, Panagiotis Roumeliotis. Griekse media speculeerden ook over een mogelijke kandidatuur van parlementsvoorzitter Filippos Petsalnikos en parlementariër Apostolos Kaklamanis. Een bron binnen de socialistische partij liet vanmorgen tevens de naam van de president van het Europese Hof van Justitie, Vassilios Skouris, vallen als mogelijke opvolger van Papandreou.

Eerder op de dag had de zwaar onder vuur liggende premier George Papandreou nog gezegd 'dat hij aan het eind van de dag een positief resultaat verwachtte'.

Schriftelijke belofte
De onderhandelingen zouden zijn gehinderd door een uitspraak van oppositieleider Antonis Samaras. Die zou Brussel niet schriftelijk willen beloven dat hij de door de EU geëiste gevraagde hervormingen gaat uitvoeren. Met het oog op de onderhandelingen over een nieuwe regering had Jean-Claude Juncker, voorzitter van het beraad van ministers van Financiën van de eurolanden, maandagavond geëist dat een nieuwe Griekse regering zo'n schriftelijke belofte zou afgeven.

De oude regering van Papandreou bereidde zich gisteren al voor op het vertrek. De leden van het Griekse kabinet diende hun ontslag in om zo de vorming van een regering van nationale eenheid te bespoedigen. Tijdens spoedberaad nam Papandreou al afscheid van zijn kabinet. 'Ik ben zo trots op wat we samen hebben bereikt', zei de vertrekkende premier. 'Ik denk niet dat er eerder een regering was die zoveel verantwoordelijkheid droeg en die met zoveel toewijding haar nationale plicht vervulde.'

Referendum
Griekenland overviel Europa vorige week met de aankondiging een referendum te willen houden over het in Brussel bereikte akkoord over de aanpak van de schuldencrisis. Onder grote internationale druk zag het land daarvan af. De nieuwe premier moet de pijnlijke bezuinigingsmaatregelen invoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden