Update

Griekse kabinet rond, Samaras beëdigd als premier

Griekenland heeft vandaag een nieuwe regering gevormd. De conservatieve leider Antonis Samaras is vanmiddag beëdigd als de nieuwe premier van Griekenland. De details over de nieuwe regering moeten nog worden uitgewerkt, maar dat wordt vanavond afgerond. de samenstelling van het nieuwe Griekse kabinet zal dan ook bekend worden gemaakt.

Toeristen voor het Griekse parlement in Athene. Beeld afp
Toeristen voor het Griekse parlement in Athene.Beeld afp

Volgens diverse Griekse media wordt er gesproken over een zakenkabinet, waarbij partijloze deskundigen minister worden. De drie partijen zouden de ministers dan in het parlement steunen. Venizelos wilde gisteren in zijn toespraak alleen kwijt dat de socialisten de nieuwe regering 'van ganser harte' steunen.

Samaras, de leider van de grootste partij in Griekenland, heeft vanmiddag de Griekse president Karolos Papoulias geïnformeerd over de nieuwe regering. Samaras wil een regering voor de lange termijn. 'Onze inspanningen hebben geleid tot een parlementaire meerderheid om een duurzame regering te vormen', zei Samaras na de gesprekken. 'We zullen er alles aan doen om Griekenland uit de crisis te helpen.'

Op de aanstaande vergadering van ministers van financiën van de eurozone wordt Griekenland vertegenwoordigd door demissionair minister van financiën Giorgos Zanias, aldus Venizelos.

De formatiegesprekken gingen tussen de conservatieve Nieuwe Democratie, de grootste partij van het land, de socialistische Pasok en de kleine partij Democratisch Links. De drie partijen hebben samen 179 van de 300 zetels in het parlement. Nieuwe Democratie kwam bij de verkiezingen afgelopen zondag als grootste uit de bus en haalde 129 zetels. Het socialistische Pasok haalde 33 zetels en Democratisch Links 17.

Antonis Samaras. Beeld REUTERS
Antonis Samaras.Beeld REUTERS

Bankdirecteur minister van Financiën
Directeur Vassilis Rapanos van de Nationale Bank van Griekenland wordt de nieuwe minister van Financiën, zo meldde de Griekse nationale omroep. Rapanos, professor economie aan de Universiteit van Athene, is sinds 2009 de bankdirecteur. Hij bekleedde in het verleden tal van andere belangrijke functies op het gebied van economie en financiën in Griekenland.

Griekse inwoner lopen langs een graffiti over de economische crisis in het land. Griekland heeft vandaag een nieuwe regering gevormd. Beeld epa
Griekse inwoner lopen langs een graffiti over de economische crisis in het land. Griekland heeft vandaag een nieuwe regering gevormd.Beeld epa

Strenge bezuinigingen
De drie coalitiepartijen zijn bereid strenge bezuinigingen door te voeren, een voorwaarde voor Europese noodhulp. Pasok en Nieuwe Democratie vormden de afgelopen maanden een regering die daar schoorvoetend een begin mee maakte.

De nieuwe regering zal proberen de onderhandelingen met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over de eisen die zijn gesteld aan de noodleningen voor Griekenland te heropenen.

Onder de Grieken groeit de onvrede over de bezuinigingen. Samaras wil de afspraken met Europa daarom versoepelen. Zo kunnen de Grieken volgens hem 'ontsnappen aan de kwellende werkelijkheid van vandaag de dag'. Ook Venizelos wil dat de nieuwe regering 'iets doet aan de harde voorwaarden' voor noodhulp.

Met de formatie van een nieuwe regering in Athene keert de rust, in ieder geval voor even, weer. De wekenlange politieke crisis in Griekenland hield niet alleen het land zelf, maar ook de internationale markten in haar greep. Een Grieks vertrek uit de eurozone zou de rest van de eurozone, en zelfs de wereldwijde economie, in de Griekse val kunnen meeslepen, zo was de vrees.

Pasok-leider Evangelos Venizelos. Beeld reuters
Pasok-leider Evangelos Venizelos.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden