Griekse EU-steun waarschijnlijk verlengd

Het Europese financiële hulpprogramma voor Griekenland wordt waarschijnlijk verlengd. Dat bleek vandaag uit de opmerkingen van een hoge EU-ambtenaar in Brussel. Maandag komen de ministers van Financiën van de eurolanden naar Brussel om over de kwestie te praten.

Een drachme tussen de eurocenten. Beeld REUTERS
Een drachme tussen de eurocenten.Beeld REUTERS

De technische verlenging komt er omdat het huidige programma op 31 december afloopt, maar nog niet is afgerond. Bovendien is er nog geen besluit genomen over wat er daarna gebeurt. Griekenland ontving de afgelopen jaren 240 miljard euro aan leningen en moest in ruil daarvoor hervormen en bezuinigen.

De experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (de trojka) onderhandelen nog met de Griekse autoriteiten over enkele hervormingen die als voorwaarde dienen om de laatste tranche (van 1,8 miljard euro) te ontvangen.

Het ziet ernaar uit dat Griekenland na het programma nog niet financieel op eigen benen komt te staan en daarom is er aanvullende hulp nodig. De eurozone heeft al aangegeven bereid te zijn die te bieden, bij voorkeur in de vorm van een kredietlijn. Dat is een soort doorlopend krediet dat tot een maximumbedrag kan worden opgenomen. Athene moet hiervoor wel eerst een aanvraag indienen, de eurolanden kunnen dit niet opleggen.

Griekenland én de andere eurolanden staan onder druk om besluiten te nemen, omdat het aantal werkdagen voor het kerstreces beperkt is. In sommige landen is voor de verlenging van het programma instemming nodig van het parlement. Voor het goedkeuren van een kredietlijn geldt dat sowieso, maar dat besluit kan ook in januari worden genomen als nu het programma wordt verlengd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden