Griekse ambtenaren staken tegen banenverlies

Ambtenaren in Griekenland hebben woensdag voor twee dagen het werk neergelegd. Ze zijn kwaad over de zware bezuinigingen die de regering doorvoert in ruil voor internationale noodhulp. Duizenden mensen namen deel aan marsen door Athene en Thessaloniki.

Leraren van middelbare scholen staken als sinds maandag. Beeld epa
Leraren van middelbare scholen staken als sinds maandag.Beeld epa

In heel Griekenland zijn overheidsdiensten getroffen door de staking. Scholen en rechtbanken bleven gesloten en ziekenhuizen werkten met beperkte inzet van personeel. Treinen reden woensdag gedurende vier uur niet.

Ook journalisten legden het werk gedurende drie uur neer en tot het middaguur waren er in Griekenland geen nieuwsuitzendingen. De belangrijkste vakbond van de private sector voegde zich halverwege woensdag bij de stakingsactie door het werk vier uur neer te leggen.

De stakingen zijn de eerste sinds de zomer en bedoeld om de druk op de regering op te voeren om de impopulaire bezuinigingsmaatregelen terug te draaien. De plannen van de regering behelzen onder meer dat 25.000 ambtenaren voor de rest van dit jaar thuis zitten en maar een deel van hun salaris uitbetaald krijgen. Zeer waarschijnlijk raken ze hun baan uiteindelijk helemaal kwijt. In 2015 zullen nog eens 15.000 banen worden geschrapt.

"We worden ontslagen. Het is erg onrechtvaardig, want nu met de crisis zijn er geen banen", zegt Christina Mavropoulou, schoonmaakster van het belastingkantoor van de Noord-Griekse stad Veria. Ze is voor de demonstratie naar Athene gekomen om voor het ministerie van financiën haar ongenoegen te uiten. 'We hebben allemaal gezinnen die van ons afhankelijk zijn. We hebben echtgenoten die werkloos zijn, kinderen, dus we zijn hier om te demonstreren."

Griekenland is sinds mei 2010 afhankelijk van noodhulp van het International Monetair Fonds en de Europese Unie. In ruil daarvoor moeten zware bezuinigingen worden doorgevoerd. De inspecteurs van het IMF, de Europese Centrale Bank en de EU, de trojka, gaan volgende week opnieuw naar Athene om de voortgang wat betreft de hervormingen te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden