Update

Grieks parlement akkoord met bezuinigingen

Het Griekse parlement heeft zich zondagavond laat akkoord verklaard met het omvangrijke pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat de regeringscoalitie eerder was overeengekomen. Instemming van het parlement was noodzakelijk om nieuwe financiële steun te ontvangen van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie.

Redactie
Politie probeert demonstranten zondag weg te houden van de gebouwen van het Griekse parlement. Beeld AFP
Politie probeert demonstranten zondag weg te houden van de gebouwen van het Griekse parlement.Beeld AFP

Ze zullen de Griekse economie vanaf maart ondersteunen met 130 miljard euro. De bezuinigingsplannen die dat mogelijk maken, kregen in het parlement de steun van 199 leden; 74 leden stemden tegen.

Voor 2012 heeft het Griekse kabinet zich verplicht 3,3 miljard euro te bezuinigen op pensioenen, lonen en uitkeringen. De jaren erna loopt dit bedrag nog verder op. Het minimumloon gaat met ruim 20 procent omlaag. Duizenden ambtenaren - tot een vijfde van het hele ambtenarencorps - worden ontslagen.

Verzet
Zondag bereikte het verzet tegen de maatregelen in steden door heel Griekenland een voorlopig hoogtepunt. Niet alleen Athene en Thessaloniki werden het toneel van ernstige ongeregeldheden, maar ook van de eilanden Korfu en Kreta kwamen berichten over opstootjes en demonstraties.

Zonder de financiële steun zou Griekenland volgende maand niet meer in staat zijn staatsleningen ter waarde van 14,5 miljard euro af te lossen. Minister van Financiën Venizelos had zondag opnieuw gewaarschuwd voor het het faillissement dat daarvan het gevolg zou zijn. Premier Papademos sprak van 'oncontroleerbare economische chaos en maatschappelijke ontwrichting'.

Oorlog
Diens voorganger Papandreou, eind vorig jaar afgetreden vanwege de schuldencrisis, zei dat Griekenland 'in oorlog verkeert' en moest zien de strijd te winnen.

Tientallen parlementsleden die tijdens de zitting tegen de afspraak in afweken van het stemgedrag van het grootste deel van hun fractie, werden in de uren na de vergadering ontslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden