'Grieks faillissement kost Nederland 80 miljard'

Als Griekenland ongecontroleerd failliet gaat, zal Nederland minimaal 80 miljard euro beschikbaar moeten stellen. Voor dat bedrag moet ons land dan garant staan om te voorkomen dat ook Portugal, Spanje en Ierland door een Grieks bankroet in de problemen komen.

ANP/ Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Om deze landen in het zadel te houden, moeten de andere lidstaten van de eurozone een bestaand noodfonds van 750 miljard euro uitbreiden, tot tussen de 1500 en 2000 miljard euro. Dat meldt de zender RTL Z, die vertrouwelijke notities van het ministerie van Financiën heeft kunnen inzien.

Nederland moet hierbij dan garant staan voor 80 tot 120 miljard euro, aldus de ambtenaren van Financiën.

Faillisement

Wat een Grieks faillissement precies kost, is bijzonder moeilijk te voorspellen. Maar in mei van dit jaar probeerden ambtenaren van Financiën er al wel ideeën over te formuleren. Als het echt fout loopt, loopt de som razendsnel, volgens berekeningen die de ambtenaren van financiën net voor de zomer maakten. Bij zo'n ongecontroleerd faillissement slaat de Griekse crisis over naar andere 'gevaarlijke' eurolanden, zoals Ierland, Portugal, en misschien zelfs Spanje.

In het doemscenario dat Italië ook aan de rand van de afgrond komt te staan, moet er zelfs met nog meer geld over de brug gekomen worden. De mogelijkheid van een Italiaans reddingsplan, hadden de ambtenaren voor de zomer nog niet bedacht.Als ze dat inmiddels wel hebben gedaan, betekent dit dat de miljardenrisico's voor de Nederlandse belastingbetaler alleen maar groter zijn geworden. De Tweede Kamer krijgt later vandaag de verschillende scenario's voor het verdere verloop van de eurocrisis te horen, op voorwaarde dat ze belooft er verder met niemand over te praten.

Rutte
Premier Mark Rutte heeft vandaag dan weer telefonisch overleg gehad met EU-president Herman Van Rompuy. Rutte lichtte in het gesprek de Nederlandse plannen toe voor een strengere aanpak van landen die zich niet houden aan de Europese begrotingsafspraken.
Daarnaast heeft de premier aangekondigd dat hij over een aantal weken met voorstellen komt om het groeivermogen van de Europese economie te verhogen en belemmeringen op de interne markt weg te halen.

Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) gebruiken deze weken hun contacten met Europese collega's om de
Nederlandse voorstellen voor begrotingsdiscipline onder de aandacht te brengen. Daarin is onder meer sprake van een aparte
eurocommissaris met de bevoegdheid om met sancties op te treden tegen eurolanden die zich niet aan de afspraken houden.

Een gedwongen vertrek uit de eurozone ziet het kabinet als een ultieme consequentie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden