Update

Griekenland krijgt 9 dagen voor nakomen afspraken

Griekenland zal vaart moeten maken met al eerder toegezegde hervormingen en bezuinigingen. De ministers van Financiën van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds geven Athene tot 18 oktober de tijd om deze na te komen.

Een toerist fotografeert de Griekse vlag. Beeld ANP
Een toerist fotografeert de Griekse vlag.Beeld ANP

Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden, maandagavond laat gezegd.

Uitbetaling
Op 18 en 19 oktober komen de regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie bijeen in Brussel voor een top. Griekenland onderhandelt nog steeds met de zogeheten trojka over de uitbetaling van de volgende termijn van 31,5 miljard euro aan steun.

Athene moet daden laten zien en het niet houden bij woorden alleen, aldus de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde.

Griekenland 'kan meer doen'
Minister Jan Kees de Jager was ook niet zo te spreken over de vorderingen van Griekenland. Hij vindt dat het land sneller moet hervormen en dat er op een aantal terreinen nog meer bezuinigd kan worden. Hij wees onder meer op de relatief hogere salarissen van ambtenaren of het hoge percentage van de begroting dat naar defensie gaat. 'Het is niet zo dat je zegt: Griekenland kan niets meer doen.'

Griekenland moet zijn staatsschuld drastisch terugdringen, maar heeft daar waarschijnlijk meer tijd voor nodig. Daar is Nederland in beginsel niet tegen, maar wel als het nog niet bekend is of het land aan alle voorwaarden voldoet en zich tot het uiterste heeft ingespannen om de afspraken na te komen. De Jager herhaalde dan ook dat hij het rapport van de trojka eerst wil afwachten.

Onderzoek
Het IMF wilde dinsdag niet ingaan op vragen over het onderzoek van de trojka. 'Onze missie onderzoekt wat er nodig is. We zoeken naar een houdbare oplossing, maar het is op dit moment te vroeg om daar iets over te zeggen', stelde IMF-econoom Jörg Decressin in Tokyo, waar het IMF deze week zijn jaarvergadering houdt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden