'Griekenland kan plotseling failliet gaan'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwt voor de mogelijkheid van een verrassend faillissement van Griekenland. Dat meldt de bewindvoerder vandaag in een interview met het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. Beeld EPA
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble.Beeld EPA

Volgens Schäuble moeten we niet verbaasd zijn als de Grieken ineens niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. 'Ervaringen elders in de wereld hebben aangetoond dat zoiets ineens kan gebeuren", aldus de minister.

Schäuble wilde niet ingaan op de vraag of de Duitse overheid of de eurolanden een noodscenario had klaarliggen mochten de Grieken inderdaad failliet gaan. 'Dat zijn vragen waar je als verstandig politicus geen antwoord op moet geven. Daarmee voorkom je misverstanden", aldus de bewindvoerder, die ook niet over een tijdspanne wenste te speculeren.

Schuldverlichting

De internationale geldschieters van Griekenland hopen maandag vooruitgang te boeken in de onderhandelingen met Griekenland als er een overleg staat gepland van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Schäuble benadrukte het doel is om Griekenland 'onder verantwoorde omstandigheden' binnenboord te houden. 'En als dit niet lukt, heeft het niet aan ons gelegen.'

Eerder ontkende Schäuble dat het IMF, een van de geldschieters, zou aandringen op schuldverlichting voor Griekenland. Volgens hem had het fonds alleen opgemerkt dat het steeds lastiger wordt voor de Grieken om hun financiële doelen te halen. Schäuble denkt overigens nog steeds niet dat de eurolanden al bij het overleg van maandag tot een akkoord zullen komen over Griekenland. Eerder sprak hij daar ook al zijn twijfels over uit.

De Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld reuters
De Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld reuters

Hervormingsmaatregelen

Onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun hebben zich de afgelopen week geïntensiveerd. De bodem van de schatkist van Griekenland komt langzaam in zicht, maar geen enkel euroland is bereid leningen te geven zonder akkoord over hervormingsmaatregelen. Er ligt nog circa 7 miljard euro op de plank voor Griekenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden