'Griekenland hoeft vandaag niet op geld te rekenen'

Griekenland hoeft er niet op te rekenen de Letse hoofdstad Riga te verlaten met Europees geld. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei vanmorgen voorafgaand aan het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden dat hij verwacht dat er geen beslissingen gaan vallen.

Jeroen Dijsselbloem Beeld afp

Eind februari werd na urenlang overleg en getouwtrek besloten het leningenprogramma te verlengen tot eind juni. Griekenland zou gaan werken aan een concrete lijst met maatregelen, die dan uiterlijk eind april goedgekeurd zou worden door de geldschieters. Maar hoewel gesprekken eindelijk op gang zijn gekomen, is een akkoord nog mijlenver weg. En zonder hervormingslijst geen geld, daarover zijn de andere achttien eurolanden het eens.

'Het is nog niet eind april', zei Dijsselbloem. De deadline is dus nog niet bereikt, het overleg in Riga zal draaien om de stand van zaken, benadrukte hij.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble liet vanmorgen eveneens weten dat hij niet verwacht dat er vandaag 'beslissende vorderingen' zullen worden gemaakt in Riga. Andere Europese ministers laten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Slikken of stikken

Vandaag vergaderen de ministers van Financiën van de eurogroep. Het belangrijkste onderwerp: het financiële, politieke en sociale drama in Griekenland. Hoe overleeft een land dat zo goed als blut is? Lees de analyse van Brusselcorrespondent Marc Peeperkorn.

Miljarden sprokkelen op z'n Grieks

Terwijl de ene 'dag van de waarheid' na de andere verstreek, hield Griekenland het hoofd boven water zonder vers geld uit Brussel. Uit berichten in de Griekse media en uitspraken van politici is af te leiden welke noodgrepen de regering-Tsipras toepast om miljarden te vinden. Economie-redacteur Yvonne Hofs zette op een rijtje hoe de Grieken het laatste beetje geld bij elkaar schrapen. Lees het hier (+).

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld EPA

Varoufakis ziet kansen
Volgens de Griekse minister Yanis Varoufakis (Financiën) zijn de huidige geschillen tussen Griekenland en zijn geldschieters 'niet onoverbrugbaar'. Dat schrijft hij in een vandaag gepubliceerd blog.

Varoufakis schrijft dat de Griekse regering onder meer 'gretig is om het pensioensysteem te reorganiseren'. Ook wil Athene verder gaan met de (gedeeltelijk) privatisering van overheidsbedrijven, vergroting van het ondernemerschap en het opzetten van een onafhankelijke toezichthouder op de belastingdienst. De geldschieters en Athene verschillen nog van inzicht over de manier waarop de hervormingen de (macro)economie beïnvloeden, stelt Varoufakis. Dat blijft het grootste twistpunt, schrijft hij.

Volgens de Griekse regering heeft het stringente Europese bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren gefaald. Het land doet er vooralsnog alles aan om de afspraken met zijn geldschieters te versoepelen. De Griekse kas is echter bijna leeg en het geduld van de overige eurolanden raakt op. 'Het zou enorm helpen, qua boosheidsbeteugeling, als Varoufakis zich minder als missionaris en meer als minister opstelt', zegt een nauw betrokken EU-ambtenaar vandaag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden