'Griekenland haalt begrotingsdoelen 2012'

Griekenland heeft zijn begrotingsdoelstellingen voor 2012 gehaald. Dat meldde maandag het Griekse ministerie van Financiën. Het begrotingstekort kwam uit op 6,6 procent van de economie. In 2009 was het begrotingstekort nog 15,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het gaat om voorlopige cijfers.

Demonstranten en oproerpolitie tijdens een demonstratie in Athene, eind januari. Beeld afp
Demonstranten en oproerpolitie tijdens een demonstratie in Athene, eind januari.Beeld afp

Exclusief de rente die Griekenland over zijn schulden moet betalen (het zogenoemde primaire overschot of tekort) boekte het land voor het eerst een overschot op de begroting van 434 miljoen euro. In 2011 ging het nog om een primair tekort van 3,5 miljard euro.

Volgens de Griekse staatssecretaris van financiën Ioannis Staikouras laten de cijfers zien dat 'er stappen zijn gezet om de economie een nieuwe start te geven'. Economen wijzen er echter op dat de Griekse overheid de afgelopen maanden alleen de meest dringende rekeningen heeft betaald, en dat er nog geen sprake is van een uitgebalanceerde begroting.

Bezuinigingen
De Socialistische Internationale heeft op een tweedaagse conferentie in Portugal gewaarschuwd tegen de gevaren van overdreven bezuinigingen. De socialisten zijn bijeen onder het voorzitterschap van de socialistische voormalige Griekse premier George Papandreou. Hij uitte aan het begin van de bijeenkomst scherpe kritiek op de Europese Unie en Duitsland.

Het beleid in Brussel en Berlijn is erop gericht de offers die van de Grieken, Portugezen, Spanjaarden en Italianen worden verwacht, zo groot mogelijk te maken. Al de opofferingen van de Zuid-Europese landen kunnen zinloos blijken zonder economische maatregelen die voorkomen dat alleen maar meer moet worden bezuinigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden