Grieken optimistisch over steunpakket, Nederlanders sceptisch

Terwijl de Grieken optimistisch zijn dat het tweede reddingspakket er komt, behoudt Nederland zijn sceptische houding. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn vandaag in Brussel bijeen om te bespreken of Griekenland aan alle voorwaarden voldoet en het volgende pakket van 130 miljard euro krijgt.

ANP/Redactie
Evangelos Venizelos, Griekse minister van Financiën. Beeld afp
Evangelos Venizelos, Griekse minister van Financiën.Beeld afp

Voorafgaande aan de vergadering toonde de Griekse minister Evangelos Venizelos zich vol vertrouwen. Volgens hem komt er 'een einde aan de lange periode van onzekerheid over het steunpakket'. Griekenland heeft volgens Venizelos voldaan aan alle voorwaarden.

Permanent toezicht
Minister Jan Kees de Jager was sceptischer. 'Eerst maar eens kijken of de Grieken inderdaad voldoen aan de eisen. Keer op keer voldoen de Grieken niet aan de gemaakte afspraken.' Bovendien bepleitte hij dat de geldschieters (Europese Centrale Bank, Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds) permanent toezicht gaan houden in Athene en niet driemaandelijks. 'Als je geld uitleent, moet je er ook de baas over blijven', zei De Jager.

Daarnaast leiden de maatregelen van Athene nog niet tot de vereiste verlaging van de schulden tot 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020, maar tot een percentage dat rond de 130 ligt. Dat is voor Nederland onaanvaardbaar, herhaalde de minister.

Griekenland dreigt binnenkort niet aan zijn verplichtingen te kunnen doen en heeft dus dringend geld nodig. Naast het reddingsplan gaat het ook om de kwijtschelding van Grieks staatspapier door banken en verzekeraars ter waarde van 100 miljard euro. Wil Athene het geld hebben, dan zal het land fors moeten ingrijpen in de uitgaven. Maatregelen die in eigen land niet populair zijn. De eurozone wil daarom dat de Griekse politici garanderen dat na de verkiezingen in april ook een eventuele nieuwe regering de maatregelen zal doorvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden