Grieken betogen met duizenden tegen bezuinigingen

De bewoners van Athene zijn vanavond met zo'n 20.000 naar het centrale plein van de Griekse hoofdstad gegaan om te demonstreren tegen bezuinigingen. Een overgrote meerderheid van de Grieken steunt plannen om op grote schaal overheidsbezittingen van de hand te doen.

Grieken demonstreren bij het Griekse parlement in Athene.Beeld ap

Het was de vijfde opeenvolgende dag van mobilisatie tegen de besparingen van de regering en voor een 'echte democratie', naar het voorbeeld van de beweging van 'verontwaardigde' jongeren in Spanje.

Jongeren, stellen en gezinnen verzamelden zich op het Syntagma- plein, rond een kampplaats van een vijftigtal tenten. Op plakkaten waren slogans te lezen als 'het grootste geweld is de armoede'. De manifestanten lieten flink van zich horen met lege steelpannen, en het woord 'dieven' werd veel gebruikt. 'Ik ben hier om te zeggen dat ik er genoeg van heb, het is niet normaal dat wij betalen voor de fouten van de politici', zegt een 34-jarige lerares literatuur.

Staatsbezittingen
Een overgrote meerderheid van de Grieken steunt plannen om op grote schaal overheidsbezittingen van de hand te doenblijkt uit een peiling uitgevoerd in opdracht van de Griekse krant To Vima.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de laatste tijd druk uitgeoefend op de Griekse regering om haast te maken met de verkoop. Er zou een speciaal instituut moeten worden opgezet dat het verkoopproces in goede banen kan leiden. Onder meer een bank en de twee grootste havens van het land staan op de lijst om van de hand te worden gedaan.

Ongeveer 80 procent van de respondenten zei de verkoop te steunen. Opvallend was wel dat bijna de helft aangaf dat de opbrengst gebruikt zou moeten worden om de economie te stimuleren. Slechts 35 procent zei dat het geld moet worden bestemd voor de aflossing van schulden.

Griekenland is het grootste zorgenkind van de eurozone. Het land heeft vorig jaar een pakket noodleningen van de andere Europese landen en het IMF gekregen, maar heeft meer hulp nodig. De laatste tijd zijn steeds meer stemmen opgegaan voor een herstructurering of herprofilering van de schulden van de Griekse overheid. Dit betekent dat een deel van de leningen niet wordt terugbetaald of dat de aflossingstermijn wordt verlengd.

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager zei zaterdag tegen journalisten dat een werkgroep van de eurolanden hiernaar kijkt. 'De eurogroep doet onderzoek naar herprofilering.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden