Plus

Gretige marathonschaatsers openen seizoen op Jaap Edenbaan

Met een nieuwe ijsvloer en een peloton gretige marathonschaatsers wordt zaterdag het schaatsseizoen op de Jaap Edenbaan geopend. 'Deze wedstrijd is altijd speciaal.'

Nieuwjaarsdag 2017: Mats Stoltenborg op de NK Marathon in Heerenveen. Beeld SCS/Oenar Chamid
Nieuwjaarsdag 2017: Mats Stoltenborg op de NK Marathon in Heerenveen.Beeld SCS/Oenar Chamid

Geen kunstijsbaan komt zo dicht bij de sfeer van natuurijs als de Jaap Edenbaan. De oudste nog bestaande kunstijsbaan ter wereld is sinds afgelopen weekend weer open voor publiek. Eén blik op het ijs en het verlangen naar ijskoude winters laait weer op, inclusief bontmutsen, houten schaatsen en een koek-en-zopietent.

Liefhebbers van natuurijs komen dan ook graag schaatsen op de baan in de Watergraafsmeer. De poorten werden vorige week voor het eerst na de zomerstop weer geopend voor de liefhebbers.

Met een zon die Amsterdammers in korte broek de straat op kreeg, had de baan het zwaar te verduren. De nieuwe koelinstallatie heeft de test uitstekend doorstaan.

"Door het verminderde gebruik van ammoniak als koelstof is deze ijsvloer duurzamer en betrouwbaarder," zegt woordvoerder Joris Wouters. "Vorig jaar moesten we zelfs een tijdelijke ijslaag neerleggen, daardoor klaagden mensen soms over het zachte en ribbelige ijs. Afgelopen zomer hebben we hard gewerkt aan deze nieuwe vloer."

Oermensen
Om het bevroren water optimaal voor te bereiden op de wedstrijd van vanavond, waren de ijsmeesters deze week zelfs belast met nachtdiensten.

Wouters: "We proberen het ijs zo sterk te maken dat er persoonlijke records kunnen worden gereden. Al blijft het weer allesbepalend. Met harde wind of regen komen de oermensen het beste tot hun recht."

Voor Mats Stoltenborg (25) uit Hoofddorp is dat het absolute schrikbeeld. Hij noemt zichzelf 'een flyer', een schaatser die door een rake techniek snelheid maakt en minder uit de verf komt onder zware omstandigheden. De voormalig student van de VU heeft zich afgelopen jaar tussen de marathontop van Nederland geschaatst.

De verwachte wind en regen voor dit weekend bevallen hem dan ook allerminst. "Maar ik klaag niet, hoor," zegt Stoltenborg. "In het marathonschaatsen heb je allemaal met dezelfde omstandigheden te maken. Buiten presteer ik alleen wat minder. Als de baan overdekt is, dan hoor ik zeker bij de besten uit het peloton."

De schaatser trainde in zijn jeugd om praktische redenen vooral op de baan van Haarlem. De Jaap Edenbaan noemt hij bijzonder vanwege de traditionele seizoensopening en het schaatsgevoel dat hem daar bekruipt. "En mijn familie en vrienden wonen dichtbij, dus die komen graag kijken."

Stiekem baalt Stoltenborg van het feit dat hij niet zo'n typische marathonschaatser is, eentje die bij heroïsche omstandigheden boven zichzelf uitstijgt. "Dat frustreert me. Maar ik ben gelukkig nog wel goed op een binnenbaan. Als ik zowel binnen als buiten niet vooruitkwam, had ik een groter probleem."

Vangnet
Stoltenborg, die nog bij zijn ouders woont, traint al jaren in Heerenveen vanwege de perfecte ijsvloer daar. Naast het marathonschaatsen zet hij dit seizoen hoog in op de langebaan: hij wil de Olympische Spelen halen op de vijf en tien kilometer. Om zich daarvoor te plaatsen, moet hij het niveau van Sven Kramer en Jorrit Bergs­ma benaderen.

"Zij zijn buitencategorie op deze afstanden, dat klopt," zegt Stoltenborg. "Maar ik ben een sporter en een sporter is altijd eigenwijs. In het marathonschaatsen heb ik dit seizoen een vangnet. Dat vind ik bijna net zo mooi. Maar we hebben het hier wel over de Spelen, hè?"

Na de seizoensopening op de Jaap Edenbaan komt de afgestudeerde communicatiewetenschapper uit op het NK Afstanden in Heerenveen. Daar zal blijken of hij de komende maanden gebruik moet maken van zijn vangnet.

Rijdt hij bij de beste vijf landgenoten op de lange afstanden, dan wordt het traject richting Pyeongchang ingezet. Dat betekent veel World Cups in het buitenland rijden. "Als ik faal, dan rijd ik gewoon het volledige marathoncircuit. Dan zie je me dus ook wat vaker op de Jaap Edenbaan. Altijd gezellig daar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden