PlusPS

Grenzeloos zuipen tijdens de schoolpleinborrel: oké of niet?

Deze week schuiven Amsterdamse basisschoolleerlingen aan voor het kerstdiner. Veel ouders zuipen zich intussen klem op de schoolplein­borrel. 'Doe je het zonder alcohol, dan nemen ouders zelf bier mee.'

De ouderborrel met de kerst is echter ook goed voor de teambuilding onder ouders Beeld Kristel Steenbergen
De ouderborrel met de kerst is echter ook goed voor de teambuilding onder oudersBeeld Kristel Steenbergen

"Maar het is gewoon gevaarlijk!" Ouderraadvergadering op een Amsterdamse basisschool, een jaar of drie geleden. De gemoederen lopen hoog op. Zo kan het niet langer! Afschaffen! Nu!

Het onderwerp: vuurkorven op het schoolplein. Voor de kerstige uitstraling. En om al die kleumende ouders te verwarmen die hun kinderen in de klas hebben achtergelaten voor het traditionele kerstdiner en nu met een glaasje van het een of ander de tijd doden.

Haat-liefdeverhouding
Hè, gezellig. Maar niet dus. Want wat gebeurde er tijdens de ouderborrel het jaar ervoor? Die ouders gingen zo op in zichzelf, in elkaar en vooral ook in alcoholische nevelen, dat ze eindeloos bleven plakken op dat schoolplein en hun kinderen daar lieten rondrazen, in hun hoogst ontvlambare kerstkleertjes.

"Ja, dat gelazer met die vuurkorven," blikt de toenmalige ouderraadvoorzitter terug op die bewuste, oververhitte vergadering. "Ik heb altijd een beetje een haat-liefdeverhouding gehad met die kerstborrel. Het duurde vaak veel te lang voor iedereen naar huis ging."

"Ouders hadden het soms zo gezellig met elkaar dat ze niet op tijd waren voor het kerstconcertje van hun kleuters in de klas. Wij wilden geld ophalen voor het goede doel, dat gaat het best met een borrel. Maar het is toch een beetje scheef dat ouders zich binnen die anderhalf uur dat hun kinderen binnen dineren klem staan te zuipen."

Kinderchampagne
Het Trimbos-instituut voor verslavingszorg is mordicus tegen. "Wij zijn heel duidelijk met ons advies," aldus Jeroen Lammers, binnen Trimbos projectleider van De gezonde school en genotmiddelen. "Of het nou kerstborrels zijn of andere schoolactiviteiten: geen alcohol in het bijzijn van leerlingen."

"Belangrijk is de voorbeeldfunctie van ouders en leerkrachten. Je geeft ze anders de boodschap: als het gezellig is, als er een feestje is, hoort daar alcohol bij. Net als met oud en nieuw: champagne erbij en voor de kinderen alvast Jip & Janneke-champagne. Zo werk je mee aan de normalisering van alcoholgebruik."

Sociaal psycholoog Beatrijs Ritsema schreef er columns over: ze vindt het onzin om de wereld van kinderen en volwassenen op een gekunstelde manier te scheiden. Een kind van 12 jaar of jonger wordt volgens haar heus niet geschaad door de aanblik van volwassenen (leraren en ouders) die gezellig een biertje drinken.

Iets overbodigs
Voorbeeldfunctie? "De hele maatschappij staat bol van de alcohol en de reclame ervoor. Is alcohol zo moreel verwerpelijk dat kinderen zelfs niet mogen zíen dat het geconsumeerd wordt, zoals het geen pas geeft pornofilms te vertonen in een hoekje van het schoolfeest?"

Maar over de kerst-op-school zegt ze: afschaffen die hele handel. "Het heeft iets overbodigs, die kinderen opgetut in pakjes naar school en ouders die tegen elkaar moeten opbieden met hapjes die toch grotendeels in de vuilnisbak verdwijnen. Heel december staat in het teken van consumptie. En nou ben ik niet per se tegen consumptie, maar ook nog een keer op school is gewoon niet nodig."

Bovendien, aldus Ritsema: december ís al zo'n drukke maand en ouders móeten al zoveel; een kerstmenu voor de familie, kerstborrels van het werk, van de sportvereniging.

"Ik zou het niet doen, vanwege kerst ook nog eens buiten gaan staan hijsen. Dat is echt stompzinnig. Die anderhalf uur hoef je echt niet met glühwein te overbruggen. Je moet je kind sowieso de hele week al brengen en halen, daar kan een keertje extra toch wel bij, als dat kerstdiner dan per se moet?"

Wachten op excessen
En het is natuurlijk ook wachten op excessen, zegt Ritsema. "Kerstborrels hebben altijd al een beetje die naam gehad natuurlijk, dat mensen over de schreef gaan en dat je al dan niet vrijwillig in de bezemkast wordt geduwd. Maar dat kun je toch echt beter niet op het schoolplein doen."

Voor haar tijd, zegt de oud-voorzitter van de ouderraad, zou het allemaal nog veel heftiger zijn geweest met die kerstborrel. En ook van andere schoolpleinen komen de verhalen door. Ouders - niet noodzakelijkerwijs van hetzelfde kind - die in innige verstrengeling werden aangetroffen. Ouders die met elkaar op de vuist gingen. Ouders die zich verzetten tegen sluiting van de bar maar zich ineens razendsnel uit de voeten maakten - 'Sorry, ik moet mijn kind naar huis brengen' - zodra er opgeruimd moest worden.

"Wat ik zelf het zieligst vond, is dat er, in mijn eerste jaar als voorzitter, een kind alleen in de klas achterbleef, doordat de moeder helemaal was vergeten haar op te halen. Dat soort situaties hebben we opgelost door eerst de muziek op het schoolplein harder te zetten en vervolgens helemaal uit, en dan nadrukkelijk door de microfoon aan te kondigen: 'Het is half acht, de kleuters mogen worden opgehaald.'"

Een beetje een alcoholist
De vuurkorven zijn verdwenen van het desbetreffende schoolplein. Maar de glühwein is gebleven. En ten behoeve van het goede doel zijn ook bier en wijn verkrijgbaar, naast non-alcoholische dranken. De oud-voorzitter: "Doe je het helemaal zonder alcohol, dan nemen de ouders zelf wel wijn of bier mee, of ze halen drank bij de supermarkt om de hoek. Dan kun je het net zo goed zelf doen en goed verkopen en die mooie opbrengst inzetten voor rugzakjes voor vluchtelingenkinderen."

'Een keer bleef een kind alleen achter in de klas, doordat de moeder vergat haar op te halen' Beeld Kristel Steenbergen
'Een keer bleef een kind alleen achter in de klas, doordat de moeder vergat haar op te halen'Beeld Kristel Steenbergen

En met 'alleen maar' glühwein als kerstconcessie ben je er ook niet, zo leert de ervaring. "Glühwein is zulk smerig bocht, dat trek ik echt niet. Zelfs niet als het gratis is," vertelt een vader.

"Dus ik neem dan toch maar een sixpack bier mee. Niet alleen voor mezelf hoor, ik deel ook uit. Maar ik voel me toch elk jaar wel een beetje een alcoholist, met die blikjes in mijn rugzak."

De ouderborrel met de kerst, stelt de oud-ouderraadvoorzitter, is echter ook goed voor de teambuilding onder ouders - en dát is weer goed voor de school. "Je staat daar in een gezellige setting bij elkaar en ontmoet ook ouders van kinderen die in andere klassen zitten. Het geeft meer saamhorigheid en je creëert er meer draagvlak voor ouderparticipatie op school. Daarom ben ik er wel voorstander van."

Goede organisatie
"Maar een goede organisatie is heel belangrijk, er moet iemand zijn die de boel in de gaten houdt en waar nodig bijstuurt. Wat wij bijvoorbeeld hebben gedaan, is zorgen dat de ouders in die tijd op het schoolplein goed en gedegen te eten krijgen: er is erwtensoep en we hebben pizza­bakkers ingeschakeld. Dit is echt zodat iedereen een beetje een bodempje heeft en niet na twee glazen glühwein op z'n kop staat."

Maar voor Trimbosmedewerker Lammers is dat toch echt niet de oplossing. Hij heeft ze als vader van een nu 15-jarige tweeling ook vele malen meegemaakt, die kerstborrels. De kinderen liedjes zingend bij de vuurkorven zelfs, vertelt hij, ouders daaromheen met glühwein in de hand.

"Ik weet dat de weerstand tegen een alcoholvrije school groot is. Ook onder docenten, die bijvoorbeeld vinden dat als ze een week mee gaan op schoolreis dan best alcohol mogen drinken. Nee, want dat is óók onder schooltijd."

"Ik zeg tegen scholen: ga het gesprek aan met de ouders, wees duidelijk in wat je wilt en praat over mogelijke alternatieven. Alcohol hoort er níet 'nou eenmaal' bij. En als ouders zeggen: dan bouwen wij zelf dat feestje wel op het schoolplein, heb je als school je rug recht te houden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden