'Grensrechter Nieuwenhuizen was partijdig'

De wedstrijd van de B-jeugd tussen Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten uit Amsterdam verliep partijdig. Mensen hadden kritiek op het optreden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. 'Daar werd over gezeurd', aldus verdachte Yassine D. woensdag tijdens het proces rond de gewelddadige dood van de grensrechter.

Redactie
De teams van SC Buitenboys en Ex-internationals met de scheidsrechters voor de benefietwedstrijd na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen Beeld anp
De teams van SC Buitenboys en Ex-internationals met de scheidsrechters voor de benefietwedstrijd na de dood van grensrechter Richard NieuwenhuizenBeeld anp

Verdachte Soufyan B. omschreef zichzelf als 'een etter' tijdens die wedstrijd op 2 december. Hij was vervelend, duwde en trok. De spelers van Nieuw Sloten hadden onderlinge kritiek en die werd, zoals altijd, schreeuwend kenbaar gemaakt, aldus B.Kort voor het einde van de wedstrijd scoorde B. de gelijkmaker (2-2). Daarna rende hij lachend langs grensrechter Nieuwenhuizen en zei dat hij hem wel moest bijhouden. Langs de lijn hadden toeschouwers hun ongenoegen over Nieuwenhuizen laten horen. B.: 'Hij was heel streng.'

Na het laatste fluitsignaal ontstond de vechtpartij, waarvan Nieuwenhuizen het middelpunt werd. Een minuut later was die voorbij. voorbij.Nieuwenhuizen was verhaal komen halen en kwam daarbij dreigend over, aldus B. Ook zou hij hebben gescholden.

De spelers van Nieuw Sloten zijn na het geweld naar de kleedkamer gegaan. Soufyan B. en Yassine D. werden gesommeerd naar de bestuurskamer van Buitenboys te komen. B. zei dat een vader van een teamgenoot hen heeft opgedragen niets te zeggen. De jongens hebben zich daar aan gehouden.Ibrahim C. zou eerder hebben gezegd dat het maar goed is dat er geen videobeelden zijn, omdat hij anders 'de lul' zou zijn. Woensdag ontkende C. dat hij dit heeft gezegd.

Mishandeld
'De grensrechter is mishandeld', zei Soufyan B. 'Hij lag op de grond en kreeg schoppen.' B. wees Yassine D., de zoon van El-Hasan D., aan als een van de geweldplegers. Een tweede naam wilde hij niet noemen. B. zegt zelf niets te hebben gedaan. 'Ik heb toegekeken.' Getuigen hebben verklaard dat B. wel heeft meegedaan aan de mishandeling.

Yassine D. verklaart zelf dat hij Nieuwenhuizen één schop tegen zijn schouder heeft gegeven. Ibrahim C. heeft de grensrechter tegen de grond gewerkt en in zijn gezicht getrapt, aldus D. In het vooronderzoek heeft Ibrahim C. verklaard dat hij een aantal jongens uit zijn voetbalteam heeft zien schoppen. Hij wilde er woensdag niet meer op ingaan.

El-Hasan D. (51) zegt dat hij slechts heeft geprobeerd vechtende mensen uit elkaar te halen. Beide teams gingen met elkaar op de vuist. D. is naar eigen zeggen tegen de grond geduwd. Hij haalde fel uit naar Soufyan B.: 'Wat hij verklaart zijn leugens, ingefluisterd door zijn vader.'

Volgens rechtbankvoorzitter Anja van Holten hebben de verdachten, voor zover zij hebben verklaard, verschillende lezingen gegeven over wat er is gebeurd en over wie wat heeft gedaan. De verklaringen wijken vaak af van hetgeen getuigen van het geweld hebben waargenomen. Zij hebben onder meer verklaard dat meerdere jongens Nieuwenhuizen tegen zijn lichaam en hoofd hebben geschopt. Zij vergissen zich, zo reageerde een aantal verdachten daarop.

De rechtbank confronteerde de verdachten met een aantal foto's die tijdens de vechtpartij zijn gemaakt. Zij beriepen zich op hun zwijgrecht, ontkenden, verwezen naar eerder afgelegde verklaringen of gaven niet erg veelzeggende antwoorden.

Voorzitter van de rechtbank mevrouw Anja van Holten Beeld anp
Voorzitter van de rechtbank mevrouw Anja van HoltenBeeld anp

Defecten halsslagader
Eerder vandaag kwamen experts aan het woord over de mogelijke doodsoorzaak van Richard Nieuwenhuizen. Er zijn geen aanwijzingen dat de halsslagader van grensrechter Richard Nieuwenhuizen al defecten vertoonde voordat hij op 2 december op het veld van zijn voetbalclub Buitenboys in Almere door een groep jeugdspelers van Nieuw Sloten werd mishandeld.

Dat zei deskundige Bela Kubat van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) woensdag voor de rechtbank in Lelystad. Kubat is een van de vier deskundigen die zich over de doodsoorzaak in de zaak-Nieuwenhuizen hebben gebogen.

Volgens het NFI is het op Nieuwenhuizen toegepaste geweld de rechtstreekse aanleiding voor zijn dood. De grensrechter werd op 2 december geschopt en geslagen. Hij overleed een dag later.

De rechtbank hoort de vier deskundigen tegelijkertijd. Het NFI krijgt bijval van de Belgische patholoog Emile Beuls. Zijn Britse collega Christopher Milroy, ingeschakeld door advocaat Gerard Spong, heeft een oordeel dat afwijkt. In zijn onderzoek is wel een zeldzame, genetische afwijking aan de slagader (SMA) boven water gekomen.

Milroy werkte vroeger voor Scotland Yard, tegenwoordig is hij actief in Canada. Het genetische onderzoek dat hij heeft gedaan, is in Nederland niet toegestaan.

De slagader in de nek van Nieuwenhuizen (41) bleek, bij de sectie op zijn lichaam, gescheurd. Volgens sommige juristen is de discussie over een eventuele zwakke plek in de slagader overbodig en onzinnig. De heersende opvatting in de rechtspraak is dat zo'n afwijking niet uitmaakt. Het gaat om de vraag of iemand ook zou zijn overleden als het geweld niet was toegepast. De fysieke afwijking is niet doorslaggevend voor de schuldvraag.

Mr. Gerard Spong Beeld anp
Mr. Gerard SpongBeeld anp

Verhoren
Volgens advocate Mariëlle van Essen is de politie selectief geweest in de schriftelijke weergave van verhoren van verdachten in de strafzaak en ontbreken essentiële, ontlastende delen. Van Essen wil letterlijke verslagen van de ondervragingen. Ook wil zij delen van de verhoren, die op video zijn opgenomen, op de zitting bekijken.

Het Openbaar Ministerie spreekt de beweringen van de raadsvrouw tegen. De politie heeft 'naar eer en geweten' opgeschreven wat er tijdens de verhoren is gezegd, luidde de reactie van officier van justitie Joost Zeilstra maandag. Volgens Zeilstra is het ondoenlijk op korte termijn letterlijk uitgewerkte verhoorverslagen op tafel te krijgen.

Foto
Eerder meende advocaat Geert-Iem Roos dat een door dagblad De Telegraaf gepubliceerde foto de herinnering van getuigen in de strafzaak beïnvloedde. De politie heeft de foto, waarop is te zien hoe Nieuwenhuizen wordt mishandeld, aan de krant gegeven, aldus de advocaat.

Daarmee heeft het Openbaar Ministerie (OM) het recht op vervolging van Roos' cliënt, Othman K. (16), verspeeld, vindt de raadsman. Roos betoogde dit woensdag voor de rechtbank in Lelystad, bij de start van het proces tegen acht verdachten. Zij worden verdacht van de dodelijke mishandeling van Nieuwenhuizen.

De rechtbank deelde de mening van de advocaat niet en verwierp zijn betoog na een korte beraadslaging. Officier van justitie Joost Zeilstra zei dat de politie noch het OM de foto heeft verspreid, laat staan aan De Telegraaf verstrekt. Volgens de rechtbank zijn daar ook geen aanwijzingen voor. Het proces tegen K. kan gewoon doorgaan.

Officier van Justitie Joost Zeilstra (L) en Officier van Justitie Sikke Buis Beeld anp
Officier van Justitie Joost Zeilstra (L) en Officier van Justitie Sikke BuisBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden