'Greg R. liet liquidatie plegen in opdracht van drugsbaron'

De recherche vermoedt dat de bekende Amsterdamse crimineel Greg R. (70) en Delano 'Keylow' R. (48) in opdracht van een Turkse drugsbaron op 26 juli 2017 in Rotterdam de Turks-Nederlandse Zeki Yumusak (41) hebben laten liquideren.

Paul Vugts
De recherche vermoedt dat Greg R. (70) en Delano 'Keylow' R. (48) in opdracht van een Turkse drugsbaron in Rotterdam de Turks-Nederlandse Zeki Yumusak (41, foto) hebben laten liquideren. Beeld Politie
De recherche vermoedt dat Greg R. (70) en Delano 'Keylow' R. (48) in opdracht van een Turkse drugsbaron in Rotterdam de Turks-Nederlandse Zeki Yumusak (41, foto) hebben laten liquideren.Beeld Politie

Dat melden bronnen aan deze krant.

Greg R. en Delano R. zijn nog niet formeel als verdachten aangemerkt, maar komen wel prominent naar voren in het onderzoek. Zij zouden als moordmakelaars hebben gefungeerd.

'Godfather' Greg R., die in de Amsterdamse onderwereld een lange staat van dienst heeft, was tot vorig jaar een soort erelid van motorclub Caloh Wagoh Main Triad, 'Keylow' R. was de leider. De recherche onderzoekt nog of meer leden van Caloh Wagoh bij de liquidatie betrokken zijn geweest.

Op 21 november vorig jaar zijn Greg R. en Delano R. gearresteerd tijdens een grote politieactie waarin invallen werden gedaan in zo'n veertig panden die aan de motorclub zijn gelieerd.

Ze worden beschuldigd van het lidmaatschap van een criminele organisatie die bij grof geweld betrokken was, waaronder de liquidatie van Amsterdammer Jaïr Wessels op 7 juli 2017 op een parkeerplaats bij treinstation Breukelen en het met een raketwerper beschieten van de redactie van Panorama in Amsterdam in juni.

Zwarte Seat Leon
Zeki Yumusak woonde met zijn vrouw en twee kinderen in Barendrecht, waar hij ook een autoverhuurbedrijf had. Hij werkte ook als beveiliger, maar was bovendien actief in het drugsmilieu. Hij lijkt een conflict te hebben gehad met een Turkse misdaadorganisatie. Een voorman van die groep zou opdracht hebben gegeven Yumusak uit de weg te ruimen.

In de avond van 25 juli 2017 zat hij in de kantine van een Rotterdamse voetbalclub, waar hij zich volgens kennissen nerveus gedroeg. Hij werd rond half twaalf gebeld en vertrok. Hij moest een zwarte Seat Leon afleveren bij een klant.

Hij parkeerde even later op de Langenhorst in Rotterdam-Zuid. Mogelijk omdat hij zich bedreigd voelde, maakte hij met zijn telefoon enkele filmpjes van zijn omgeving, die hij op sociale media postte. Vervolgens werd hij van dichtbij beschoten, waarna hij op weg naar het ziekenhuis overleed.

De recherche vermoedt dat de schutter vluchtte in een gestolen Toyota Auris die later die nacht in Den Haag in brand is gestoken. Die Toyota is vlak voor de moord op camerabeelden van de Langenhorst te zien. Een gestolen BMW 325i die rond half twee 's nachts uitbrandde in Rotterdam-Zuid heeft mogelijk ook een rol gespeeld bij de liquidatie.

Kroongetuige Tony de G.
De recherche kreeg moeizaam zicht op de achtergronden van de liquidatie, maar onlangs kwam het onderzoek in een stroomversnelling en kwamen de Turkse vermoede opdrachtgever en de vermoede tussenpersonen Greg R. en Delano R. in beeld.

Kroongetuige Tony de G. (34), één van de verdachten van de moord op Jaïr Wessels, heeft sinds zijn overstap naar justitie eind 2017 volop verklaringen afgelegd over onderwereldmoorden, voorbereidingen van liquidaties, bedreigingen pogingen tot doodslag en wapenbezit. Volgens hem wist Greg R. dat wapens en auto's die hij door medeverdachten liet opslaan in zijn loods in Mijdrecht gebruikt zouden worden bij liquidaties.

Of hij ook heeft verteld dat Greg R. en Delano R. betrokken waren bij de liquidatie van Zeki Yumusak, willen politie en justitie niet zeggen. Justitie denkt de inhoud van De G.'s verklaringen pas eind dit jaar naar buiten te kunnen brengen omdat daarnaar eerst nog volop onderzoek moet worden gedaan.

De advocaten van Greg R. En Delano R. waren donderdagmorgen nog niet op de hoogte van de nieuwe verdenkingen. Raadsman Christian Flokstra van Greg R.: "Ik heb hierover van het OM of de politie nog niets gehoord, dus ik kan er nu verder geen commentaar op geven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden