PlusTheaterrecensie

Greg Nottrot ging wél naar de datsja

Ondanks de hilariteit is de voorstelling De (Orde) Chaos van 2018 het sterkst als Nottrot zich in alle soberheid tot het publiek richt en het verhaal versnippert tot losse flarden realiteit.

Sander Janssens
Greg Nottrot en Martijn Nieuwerf Beeld Moon Saris
Greg Nottrot en Martijn NieuwerfBeeld Moon Saris

"Als je iets verzint, dan bestaat het toch?" Een van de mooiste zinnetjes uit de voorstelling is een citaat van Isabel, de dochter van theatermaker Greg Nottrot. Ze heeft twee imagi­naire vriendjes, die ze overal mee naartoe neemt.

Halbe Zijlstra zal eenzelfde logica voor ogen hebben gehad, toen hij ­vertelde over zijn bezoek aan de datsja van de Russische president Poetin. Zijn uitspraken kostten hem in februari zijn politieke loopbaan. Want een minister moet, zo zei hij zelf bij zijn aftreden, 'boven alle twijfel verheven zijn'.

Brengt ons bij deze opmerkelijke voorstelling, waarvoor Nottrot op zoek ging naar hét beeld van 2018. Uiteindelijk besloot hij te doen wat Halbe Zijlstra niet deed: hij ging
naar de datsja van Poetin.

Deze onderneming is de rode draad van een vrolijk-chaotische voorstelling over waarheid, werkelijkheid en leugens. Om vanaf het begin zo veel mogelijk verwarring te zaaien wordt Greg Nottrot in deze voorstelling gespeeld door Martijn Nieuwerf.

Nottrot zelf speelt alle andere rollen. Zo wordt eens te meer benadrukt dat er geen objectieve verslaglegging bestaat. Nieuwerf brengt zijn interpretatie van Nottrot en bovendien hebben ­acteurs de neiging de werkelijkheid aan te dikken.

"We onderschatten de schoonheid van de leugen," zegt hij op enig moment.

Het levert een droogkomisch reisverslag op, vol opmerkelijke ontmoetingen met uiteenlopende figuren. Ondanks de hilariteit is de voorstelling het sterkst als Nottrot zich in alle soberheid tot het publiek richt en het verhaal versnippert tot losse flarden realiteit.

Daarmee mogen we onze ­eigen waarheid in elkaar puzzelen. En net als Banksy's Meisje met ballon, stijgt het meteen in waarde.

Spelen met verwachtingen en de waarheid is prima, maar laat dat
aan de kunstenaars over - de Banksy's en de Nottrots - niet aan politici. Een minister moet boven alle twijfel verheven zijn, maar laat de kunst vooral door twijfel worden omgeven.

De (Orde) Chaos van 2018

Door Nieuw Utrechts Toneel, Het Zuidelijk Toneel
Gezien 8/12, Rotterdam
Te zien vanavond, De Balie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden