Greenpeace-staf eist vertrek campagnedirecteur

De campagnedirecteur van Greenpeace Nederland, Pascal Husting, moet opstappen. Dat eisen meer dan 40 medewerkers in een boze brief die de Volkskrant woensdag heeft gepubliceerd.

Greenpeace-directeur Pascal Husting in zijn Amsterdamse kantoor. Beeld Marco Okhuizen
Greenpeace-directeur Pascal Husting in zijn Amsterdamse kantoor.Beeld Marco Okhuizen

Aanleiding voor de woede van de medewerkers is het reisgedrag van Husting en de manier waarop daarover gecommuniceerd is in de pers. Eind juni ontstond ophef toen bekend werd dat Husting geregeld met het vliegtuig vanuit Luxemburg naar het kantoor in Amsterdam reisde.

Volgens de boze medewerkers druist het vlieggedrag van de directeur in tegen de gedragscode van Greenpeace en heeft de reactie in de media toen het nieuws naar buiten kwam, de zaken alleen maar erger gemaakt.

Onbegrijpelijk
In de brief, die zowel aan Husting als aan Kumi Naidoo (internationaal Greenpeace-directeur) gericht is, wordt ook Naidoo aangesproken op zijn reactie. De stafleden vinden het onbegrijpelijk dat Naidoo Husting in de media heeft verdedigd door te wijzen op zijn persoonlijke situatie.

'Dat is precies de retoriek die regeringen en bedrijven gebruiken wanneer wij ze vragen meer te doen om onze planeet te redden', staat in de brief. 'Dat accepteren wij niet.'

Dat Husting destijd tegen het ANP zei 'dat ook een organisatie als Greenpeace niet altijd kan opereren in overeenstemming met de eigen ideeën', heeft ook kwaad bloed gezet. 'Deze opmerking is uiterst schadelijk voor Greenpeace-campagnes en een klap in het gezicht voor alle medewerkers die zich wel aan de gedragscode houden', schrijven de medewerkers.

De stafleden eisen, naast zijn opstappen, excuses van Husting. 'Je hebt niet eens de moeite gedaan om ons erover te mailen', verwijten ze hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden