Greenpeace plaatst 'lekkende oliepijplijn' voor ABP op Zuidas

Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagochtend een 'lekkende oliepijpleiding' voor het kantoor van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) op de Zuidas gelegd.

Het Parool
null Beeld Greenpeace
Beeld Greenpeace

Greenpeace wil met de actie teweegbrengen dat ABP zich terugtrekt als investeerder in de omstreden pijpleidingen voor teerzandolie in Canada en de Verenigde Staten.

APB belegt 738 miljoen euro in de productie van deze olie en de aanleg van de pijpleidingen. Greenpeace is al in gesprek geweest met APB, maar dat leidde niet tot een koerswijziging.

Kees Kodde, campagneleider Greenpeace Nederland: "Pensioengeld van ambtenaren en onderwijzers wordt geïnvesteerd in verwoestende teerzandolie. Veel internationale beleggers zijn hier al mee gestopt. Waarom belegt ABP daar dan nog wel in?"

Opwarming van de aarde
Om de productie en export van teerzandolie op te schroeven wordt in Canada en de VS gewerkt aan drie nieuwe pijpleidingen. "Willen we de opwarming van de aarde beperken met maximaal anderhalve graad zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, dan moet deze olie in de grond blijven."

Het winnen van de olie is volgens Greenpeace niet alleen schadelijk voor de natuur maar ook verwoestend voor het leefgebied van inheemse volkeren die in het gebied wonen waar de olie wordt ontgonnen. "Hun bos verdwijnt voor de ontginning van teerzanden en er worden pijpleidingen gepland dwars door hun leefgebied."

Bij de actie hoort ook een petitie van Greenpeace, met de naam Teerzandolie? Niet met mijn geld!.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden