'Greenpeace moet horzel blijven'

Kinderen krijgen vrijdag in Amsterdam les in het varen in een rubberboot. Op de achtergrond het actieschip Sirius. Speciaal voor het dertigjarig bestaan van Greenpeace in Nederland organiseert de actiegroep workshops actievoeren zoals rubberboot varen, spandoeken maken en steigers beklimmen. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Over dertig jaar zou Greenpeace niet meer moeten bestaan. Maar als ze er dan toch nog is, moet ze vooral niet aanschuiven aan elke tafel en gaan 'polderen'.

Voormalig minister Ed Nijpels was vrijdag duidelijk over de toekomst van Greenpeace. Bij het dertigjarig bestaan van de milieuorganisatie stelde hij dat ze vooral ''een soort horzel moet blijven met eigen strijdmethoden''.

Nijpels was bij de aftrap van het weekeinde waarin Greenpeace in Amsterdam feest viert. Het Productschap Vis zorgde voor een ludieke actie en leverde een lading ijsblokken af en een schaal vis. Greenpeace incasseerde het ijs, een knipoog naar de actie waarbij grote blokken steen in zee werden gegooid, maar wimpelde de niet geheel duurzame schaal vis af.

De koers voor de Greenpeacetoekomst werd vrijdag niet vastgelegd. Zo actievoeren dat de gemoederen en zeeën beven of achter de schermen polderen. Of allebei? Ed Nijpels, Klaas van Egmond (klimaatdeskundige) en Kathalijne Buitenweg (vertrekkend Europarlementarïer GroenLinks) wisselden met Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren van gedachten.

Buitenweg meent dat bij actievoeren ook hoort dat je met de tegenpartij in gesprek gaat. Maar Van Tongeren vindt het een stap te ver om bijvoorbeeld met vissers te praten over de gevolgen van visserij voor het leven in de zee. Op weg naar technische en politieke doorbraken die Greenpeace uiteindelijk overbodig zouden moeten maken, stelde Nijpels dat ''in de tussentijd nu echt maar eens het aloude principe de vervuiler betaalt consequent moet worden toegepast''.

Klimaatdeskundige Van Egmond vindt ook dat Greenpeace over dertig jaar niet meer zou moeten bestaan. Maar hij gelooft niet meer in het principe van de vervuiler betaalt. ''Van wie is de lucht, of de Waddenzee? Van ons allemaal, dus je zou moeten sturen op wat mag van de samenleving. Naar dat uitgangspunt moeten we en daaraan gekoppeld wat je dan dus niet doet.'' (ANP)

www.greenpeace.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden