Greenpeace kreeg onterecht dwangsom van twee ton

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu had Greenpeace nooit een dwangsom van 2 ton mogen opleggen voor het laten afzinken van stenen in de Noordzee. De Raad van State heeft dat vandaag in hoger beroep bepaald.

De Rainbow Warrior Beeld afp
De Rainbow WarriorBeeld afp

Daarmee wordt definitief een streep gehaald door de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam vorig jaar, die oordeelde dat de dwangsom terecht was opgelegd. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Greenpeace en de staatssecretaris liggen overhoop sinds een actie in 2011 waarbij de milieuorganisatie 27 grote stenen en een aantal houten zeepaarden op de bodem van natuurgebied de Klaverbank in de Noordzee liet afzinken.

De actievoerders wilden zo aandacht vragen voor de bescherming van de biodiversiteit van de zandbank voor de kust van Den Helder. De staatssecretaris verbood Greenpeace daarop opnieuw iets in de Noordzee te storten, op straffe van een dwangsom. Greenpeace was het oneens met deze maatregel en stapte naar de rechter.

Eindelijk duidelijkheid
Greenpeace-campagneleider Pavel Klinckhamers laat in een reactie weten erg blij te zijn dat er 'eindelijk' duidelijkheid is over of het wel of niet mag om stenen in de Noordzee te laten afzinken. 'Het ministerie heeft zich de afgelopen jaren kunnen verschuilen achter die discussie en daarmee werd de echte discussie ontweken: namelijk is de Noordzee wel voldoende beschermd', aldus Klinckhamers.

Destijds was Joop Atsma staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, momenteel bekleedt Wilma Mansveld die functie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden