Greenpeace graaft 'pijplijn' in bij ING-hoofdkantoor

Bij het ING-hoofdkantoor in Zuidoost hebben twintig actievoerders van Greenpeace donderdagochtend loeizware leidingstukken ingegraven.

Actievoerders van Greenpeace voor het ING hoofdkantoor in Zuidoost. Beeld Bart van Zoelen
Actievoerders van Greenpeace voor het ING hoofdkantoor in Zuidoost.Beeld Bart van Zoelen

Met de vijftien meter lange 'pijplijn' protesteert de milieugroepering tegen de lening die ING heeft verstrekt voor een oliepijplijn door het reservaat van de Standing Rock Siouxindianen in het noorden van de VS.

Met de reusachtige pijp willen de actievoerders de bank laten voelen hoe ingrijpend zo'n pijplijn zal zijn. Niet voor niets loopt de pijp tot over de drempel van het hoofdkantoor. "We geven ze een koekje van eigen deeg," zegt campagneleider Kim Schoppink.

Krediet
Greenpeace is van plan de leiding verder in te graven en vervolgens bij het ING-hoofdkantoor achter te laten. "Tenzij ze van standpunt veranderen. Dan nemen we hem weer mee."

Met zestien andere banken heeft ING de bouwers van de Dakota Access-pijplijn een krediet toegezegd. Daarvan komt 120 miljoen dollar voor rekening van ING.

ABN Amro heeft al laten doorschemeren dat een lening aan een van de opdrachtgevers van de pijplijn op losse schroeven komt te staan als het project in de huidige vorm doorgaat. ING heeft nog een klein duwtje nodig, volgens de actievoerders.

Standing Rock Sioux-demonstrant bij protest in Los Angeles tegen de Dakota Pipeline. Beeld anp
Standing Rock Sioux-demonstrant bij protest in Los Angeles tegen de Dakota Pipeline.Beeld anp

Ook ING voelt zich niet gemakkelijk bij de bouw van de pijpleiding, maar zegt contractueel verplicht te zijn met de rest van het geld over de brug te komen zodra de benodigde vergunningen worden afgegeven.

Eind vorig jaar werden die vergunningen nog ingetrokken door de regering-Obama. Maar in een van zijn eerste decreten kwam de nieuwe president Donald Trump daarvan terug, waardoor de vergunningen een kwestie van tijd lijken.

Kan niet terug
Volgens ING ontdekte de bank pas na het rondkomen van de financiering van de vrees bij de Standing Rock Sioux dat olielekkages vanuit de pijpleiding naar een rivier het drinkwater van de stam zouden bevuilen.

De bank heeft de bouwers erop aangesproken en hoopt van binnenuit invloed uit te oefenen. Ook heeft de bank een ontmoeting met de leiders van de stam.

"Als we dit tevoren hadden geweten waten we nooit zo ingestapt," zegt een woordvoerder. "We hebben ons openlijk gedistantieerd van deze klant, we hebben onze aandelen in de moedermaatschappij verkocht en een nieuwe financieringsverzoek afgewezen." Maar als het gaat om de bestaande lening kan ING volgens haar niet terug.

Volgens Greenpeace hebben lekkende pijpleidingen vorig jaar 220 keer voor vervuiling en aantasting van natuur gezorgd. Daarnaast vindt de milieuorganisatie dat ING zou moeten investeren in schonere energiebronnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden