Greenpeace gaat geheime TTIP-documenten onthullen

Greenpeace zegt maandag om 11.00 uur geheime documenten te onthullen over de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP.

ANP Redactie
Greenpeace demonstreert tegen TTIP in Brussel, februari dit jaar. Beeld anp
Greenpeace demonstreert tegen TTIP in Brussel, februari dit jaar.Beeld anp

'Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet," meldt de milieuorganisatie.

De documenten zouden aantonen dat er sprake is van een "gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven."

Greenpeace eist dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gestaakt. De organisatie maakt zich zorgen omdat belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt.

"De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen.'' Ook het EU-principe dat alleen bewezen veilige producten op de markt mogen komen, zou worden vervangen "door een in de VS gebruikelijke benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar 'gemanaged' worden."

Volgens RTL Nieuws, dat de documenten al in handen heeft, gaan ze over allerlei alledaagse zaken. Zo zou cosmetica mogen worden geïmporteerd waarvoor dierproeven zijn gehouden, wat in Nederland verboden is. En de tot nu toe voor Franse boeren beschermde naam 'champagne' zou ook door Amerikaanse wijnboeren mogen worden gebruikt.

Europese veiligheidseisen
Het vrijhandelsverdrag TTIP staat officieel voor Transatlantic Trade & Investment Partnership. Het verdrag moet de handel tussen Europa en de VS makkelijker en goedkoper maken.

Sommige Amerikaanse producten zijn niet in Europa te koop omdat de Europese wetgeving dat niet toelaat. Door TTIP zouden die producten hier mogelijk wel aangeboden mogen worden. Tegenstanders van het verdrag vrezen dat hierdoor Europese hygiëne- en veiligheidseisen voor producten ongeldig zullen worden.

Bovendien stellen tegenstanders dat multinationals door het verdrag vrij spel hebben. Lonen zouden omlaag gaan en een miljoen banen zouden verdwijnen.

Amsterdam wees akkoord af
De EU en VS zijn al sinds 2013 aan het onderhandelen over een overeenkomst waardoor handel tussen de grootmachten eenvoudiger moet worden. Uit verschillende hoeken klinkt echter weerstand. Zo wees Amsterdam als eerste gemeente van Nederland TTIP af, en gingen duizenden de Amsterdamse straten op om tegen het verdrag te demonstreren. In februari liet ook het waterschap Amstel, Gooi en Vecht zich uit tegen TTIP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden