Greenpeace: 'Celstraf activisten nooit verwacht'

Dat de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise gearresteerd werden was nog te verwachten, maar een berechting hadden ze bij Greenpeace nooit zien aankomen. Dat zegt Sylvia Borren, de directeur van Greenpeace Nederland in een interview met NU.nl op zondag.

Demonstranten in Moskou. Beeld afp
Demonstranten in Moskou.Beeld afp

'We hebben deze zelfde actie vorige jaar gedaan. Toen zijn we weg begeleid uit het gebied. Onze inschatting was dat dit jaar het misschien zwaarder zou worden, omdat het niet gewenst was. Dus misschien dat mensen gearresteerd zouden worden, dat gebeurt ons wel vaker. Maar eigenlijk loopt dat meestal met een sisser af. Wat we zeker niet hadden ingeschat, is dat er een kans was dat onze mensen 15 jaar gevangenisstraf zouden krijgen', aldus Borren.

'We hadden ook echt niet kunnen bedenken dat iemand zou zeggen dat onze mensen voor piraterij berecht zouden worden. Dat kwam niet in onze fantasie voor', vervolgt de Greenpeace-directeur. De organisatie had verwacht dus Rusland terughoudender zou reageren.

In september werden 30 opvarenden van het schip opgepakt tijdens een protest bij een boorplatform ten noorden van Rusland. Ze zitten vast in Sint-Petersburg, het schip is naar Moermansk gesleept.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden