Greenpeace bezet deel hoofdkantoor Nuon in Zuidoost

Greenpeace heeft donderdag meerdere uren een glazen vergaderruimte in het Nuon-hoofdkantoor bij station Bijlmer Arena bezet, uit protest tegen de Hemwegcentrale.

Klimmers hebben een spandoek langs de gevel van het hoofdkantoor laten zakken.Beeld Reinder van Zaanen

Het energiebedrijf heeft de activisten gedurende de dag enkele keren gevraagd het pand te verlaten. "Uiteindelijk hebben we ze gedagvaard," vertelt een woordvoerder. Daarop hebben de activisten rond 15.00 uur hun protest stopgezet en het pand verlaten.

Zo'n 25 actievoeders van Greenpeace drongen donderdagochtend voorbij de ontvangstbalie van het Nuon-hoofdkantoor. Ook liet de organisatie een spandoek met de tekst 'Nuoff, sluit die kolencentrale' langs de gevel van het kantoor zakken.

In de 'transparante' vergaderruimte wilde de milieuorganisatie donderdag de onderhandelingen starten over de sluiting van de kolencentrale. Nuon heeft daar tot dusver niet serieus over willen spreken, vindt Greenpeace.

Net als in het Glazen Huis van 3FM kwamen de actievoerders rond campagneleider Faiza Oulahsen met live-uitzendingen via Facebook over de kolencentrale.

Geen gesprek
Nuon zei 'verbaasd' te zijn over de bezetting omdat het zich al openlijk bereid heeft verklaard de Hemwegcentrale te sluiten. Nuon wil daarover best in gesprek, maar alleen met de rijksoverheid. "Dát is onze gesprekspartner."

(Tekst gaat door onder de video)

Nuon benadrukt verder dat het af wil van fossiele brandstoffen en investeert in wind-, zonne-energie, laadpalen voor elektrische auto's en stadsverwarming. "Uiterlijk 2050 zijn we klimaatneutraal."

Nuon is bereid af te zien van toekomstige winsten op de Hemwegcentrale. Maar Nuon wil zijn laatste kolencentrale niet sluiten zonder compensatie van de overheid voor de ontmanteling van de centrale en de afvloeiing van het personeel. In totaal is daarvoor volgens Nuon 55 miljoen euro nodig.

Maar Greenpeace vindt dat Nuon zelf zijn verlies moet nemen. Volgens Oulahsen veroorzaakt de kolencentrale een veelvoud van de compensatie die Nuon vraagt aan schade aan het klimaat en de volksgezondheid. Vandaar de eis daarover te onderhandelen.

1,8 miljoen auto's
Greenpeace hamert al langer op sluiting van alle vijf de resterende kolencentrales in Nederland. Per 2020 moeten ze volgens Greenpeace alle vijf dicht wil Nederland de afspraken van het Parijse klimaatakkoord halen. Alleen al de Amsterdamse Hemwegcentrale stoot 4 miljoen ton CO2 per jaar uit, evenveel als 1,8 miljoen auto's.

De actievoerders wijzen ook op de crowdfunding die is gestart om de Hemwegcentrale te sluiten. Die is door ruim 42.000 mensen ondertekend en er is bijna 110.000 euro opgehaald, nog bovenop de vijf miljoen die onder meer energiebedrijf Vandebron en de gemeente Amsterdam hebben ingelegd.

Beeld Reinder van Zaanen

Dat de bezetting nu plaatsvond, is geen toeval. De sluiting van de kolencentrales komt allicht ook aan bod bij de formatiebesprekingen als onderdeel van de vraag hoe het nieuw te vormen kabinet denkt te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Woensdag werd de formatie even opgeschort voor een korte zomervakantie.

Sluiting
Donderdag kwam de Raad van State nog met advies over de manier waarop de overheid sluiting van de kolencentrales kan bewerkstelligen. Volgens de Raad van State kan dat niet door de energiebedrijven botweg hoge rendementseisen op te leggen waar kolencentrales nimmer aan kunnen voldoen.

Maar sluiting opleggen kan wel, concludeerden de rechtsgeleerden. Een schadevergoeding voor de energiebedrijven is niet eens per se nodig, als hen maar wel een redelijke overgangsperiode wordt gegund om de schade te beperken.

In de 'transparante' vergaderruimte wilde de milieuorganisatie donderdag de onderhandelingen starten over de sluiting van de kolencentrale.Beeld Het Parool

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden