Greenpeace: aanklacht tegen bemanning juist verzwaard

De aanklacht tegen de 30 opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise die in Rusland vastzitten, is niet versoepeld, maar juist zwaarder geworden. Volgens Greenpeace is de beschuldiging van vandalisme bovenop die van piraterij gekomen en is de piraterij-aanklacht niet van tafel.

De Britse Greenpeace-activist Iain Rogers zit samen met 29 anderen vast in Moermansk, Rusland. Beeld epa
De Britse Greenpeace-activist Iain Rogers zit samen met 29 anderen vast in Moermansk, Rusland.Beeld epa

Op piraterij staat maximaal 15 jaar, op 'hooliganisme' 7 jaar. Die straffen kunnen niet zomaar bij elkaar worden opgeteld; daar is een bepaalde formule voor, vertelt Greenpeace-advocaat Jasper Teulings. Maar de 28 activisten, fotograaf en videomaker die in september werden aangehouden in de Petsjorazee ten Zuiden van Nova Zembla, kijken volgens hem wel tegen ongeveer 20 jaar gevangenisstraf aan.

Het Russische nationale onderzoekscomité kondigde eerder nog aan dat de piraterijbeschuldigingen zouden worden vervangen door de aanklacht vandalisme. In plaats daarvan kregen de 30 gevangenen tijdens de voorgeleidingen van afgelopen tijd een aanklacht voorgeschoteld waarop beide beschuldigingen stonden. Daarmee heeft Rusland zich niet aan zijn belofte gehouden, stelt Greenpeace International.

De milieuorganisatie vraagt zich af of de Russen vasthouden aan piraterij om de beklaagden langer vast te kunnen houden. Was Rusland van piraterij afgestapt, dan hadden de autoriteiten de actievoerders moeten vrijlaten.

Zeerechttribunaal
In het licht hiervan is de stap die Nederland heeft gezet naar het Internationaal Zeerechttribunaal volgens advocaat Teulings dan ook van het grootste belang. Volgende week woensdag houdt het tribunaal een eerste zitting over de eis van Nederland om het schip vrij te geven en de bemanning op vrije voeten te stellen. Greenpeace heeft een uiteenzetting geschreven ter ondersteuning van de Nederlandse klacht, die in de procedure wordt ingebracht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog geen reactie geven, aangezien het geen partij is in de zaak tegen de activisten en via diplomatieke kanalen nog niets had vernomen over de aanklachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden