PlusMijn Amsterdam

Graziëlla Hunsel Rivero: 'Ik ben een echte Zuidoostbewoner'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Zangeres Graziëlla Hunsel Rivero (41).

Willeke Keulen
Graziëlla Hunsel Rivero: 'In het Bijlmerpark Theater is het publiek outgoing; lacht men keihard en danst' Beeld Charlotte Odijk
Graziëlla Hunsel Rivero: 'In het Bijlmerpark Theater is het publiek outgoing; lacht men keihard en danst'Beeld Charlotte Odijk

Eerste keer in Amsterdam

"Mijn wiegje stond in de flat Groeneveen in de Bijlmer. Als kind voelde ik me er als een prinses in een groot groen woud met af en toe wat betonnen blokken. Je kon er als kind heel vrij opgroeien, want er was veel sociale controle. Moeders bij de lift beneden, bij de lift boven, bij de zandbak en de oma's die op het balkon zaten om een oogje in het zeil te houden. Ik heb daar de beste jeugd gehad. Achter elke deur woonde een andere kleur en andere cultuur, dus op vakantie hoefde je ook niet."

Mijn buurt

"Ik ben een echte Zuidoostbewoner. We hebben één cultuur meer dan wereldstad New York en het is hier heel gevarieerd: van flats tot aan de boerderijen. De beste instapcursus is de fietstour van Jenny van Dalen en Hans Mooren, die al sinds 1999 groepen rondleiden door de wijk. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik vind Zuidoost het best bewaarde geheim van Amsterdam. Het is een schatkist die te veel mensen nog niet hebben geopend."

Café

"Ik ben niet zo'n caféganger, maar was pasgeleden voor het eerst in de Cotton Club op de Nieuwmarkt. Het is een van de oudste jazzcafés van de stad dat al sinds 1938 bestaat en een rijke Surinaams-Nederlandse jazzgeschiedenis kent. Het is er super vertoeven op de zaterdagmiddag vanaf half vijf, met live jazzmuziek en vooral supergezellig publiek."

Cotton Club Beeld Charlotte Odijk
Cotton ClubBeeld Charlotte Odijk

Theater

"Het Bijlmerpark Theater. Een gezellig klein theater, waar je prachtige diverse voorstellingen kunt zien. In het centrum is de Stadsschouwburg prachtig, maar het publiek is er wat stijf - met alle respect. In het Bijlmer Parktheater is men meer outgoing. Lacht men keihard en staan ze op om te dansen als ze daar zin in hebben."

Mooiste plek

"De Hoge Dijk, een recreatiegebied in Zuidoost en het laatste stukje van Amsterdam. Het uitzicht over de boerderijen en kerktorens van Abcoude, de koeien in de wei en de boeren die langskomen op hun tractors: het is er elk jaargetijde prachtig."

De Hoge Dijk Beeld Charlotte Odijk
De Hoge DijkBeeld Charlotte Odijk

Rijp voor de sloop

"Het Cygnus Gymnasium in de Wibaut­straat. Ik doceer Spaanse taal en vind dat omdat kinderen dynamisch zijn, een schoolgebouw dit ook moet uitstralen. Dit gebouw doet zo strak en rigide aan dat je denkt: daar wil je niet naar binnen. Onderwijs is indoctrinatie, maar dit gebouw is dreigend. Ik had dat vroeger ook met het Amsterdams Lyceum, waar ik naartoe ging. Net een oud kasteel. Ik dacht: zo oud, ik ga hier vast niets nieuws leren."

Mooiste herinnering

"Ik ging met mijn moeder vroeger vaak naar het centrum, want winkels als de V&D, C&A en de Hema had je niet in de Bijlmer. Op een dag kwamen we langs het Frederiksplein en daar zag ik ineens de fontein. Ik was zo onder de indruk van de eindeloze meters water die boven mij uit bleven stijgen dat het me altijd is bijgebleven. Nog steeds krijg ik een fijn gevoel als ik daar voorbij kom."

Frederik Hendrikplein Beeld Charlotte Odijk
Frederik HendrikpleinBeeld Charlotte Odijk

Geheim adresje

"Kitchen for Fashion in Heesterveld, het modeatelier van Regine Kamerling waar zij prachtige kleding maakt op maat en waar je ook kunt leren naaien. Het is voor alle mensen en alle leeftijden."

Kitchen for Fashion Beeld Charlotte Odijk
Kitchen for FashionBeeld Charlotte Odijk

Mooiste park

"Het Amstelpark is echt een dagje uit. Dat komt door dat treintje bij de ingang. Alsof je een attractie ingaat. Je hebt er minigolf, een speeltuin met de bootjes, een schapenboerderij en je kunt er gezellig een patatje eten met je kinderen. O, en er is een doolhof! Het is gewoon een heel speels park."

Een avond stappen met

"Max Woiski sr. Hij was een grote naam in het jazzcircuit in de jaren dertig door zijn beheersing van de flageolet, maar werd vooral bekend door zijn clubs in de Leidsestraat en op het Rembrandtplein. Het waren de hotspots van de stad. Iedereen wilde daar gezien worden en zelfs tijdens de oorlog bleven die open. Hij had op de een of andere manier een ariërverklaring weten te bemachtigen. Ik zou graag teruggaan in de tijd om een avond met hem door te brengen in een van zijn clubs."

Mooiste brug

"Ik ben gek op de Blauwbrug bij de Stopera. Als kind deed ik mee aan de eerste jeugdopera van Nederland, De naam van de maan van Annie M.G. Schmidt. Dan liep ik als meisje van elf van het Waterlooplein naar de brug om door de spijlen uit te kijken over de Amstel. Het weidse van het water en de woonboten aan de kade: prachtig vond ik dat. Toen waren er ook niet zo veel rondvaartboten."

Favoriete Amsterdammer

"Dan kies ik Joesoe Maatrijk, een van de iconen van de Bijlmer. In de jaren zeventig na de onafhankelijkheid van Suriname begon de toestroom van Surinamers naar de Bijlmer, want die stond leeg omdat het project was 'mislukt'. Dus begon hij met het kraken van leegstaande woningen om gezinnen die in opvanghuizen zaten te huisvesten. Je moet dat maar durven, dus ik vind dat hij lef heeft. Hij zorgde ervoor dat die families een nieuw bestaan konden opbouwen. Alle bomen hebben een wortel, en hij is een wortel geweest voor velen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden