'Gravin' aangekomen op het Beursplein

Inmiddels heeft de tunnelboor van de Noord/Zuidlijn 305 meter tunnel aangelegd. De boor is aangekomen op het Beursplein. Op de foto: de s-bocht waarmee de tunnel onder het natte Damrak vandaan komt. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De eerste driehonderd meter van de metrotunnel voor de Noord/Zuidlijn zijn klaar en ze bieden een spectaculaire aanblik.

De Duits-Nederlandse boorploeg is gevorderd tot aan het Beursplein en kan melden dat alles tot nu toe volgens schema verloopt.

De boormachine, 'Gravin' gedoopt, zette zich eind maart in beweging van onder het Natte Damrak. Vandaar is een flauwe bocht naar rechts gemaakt, waardoor de machine nu onder het Damrak graaft en in de richting van de Dam gaat. De machine zit nu op een diepte van 22 meter.

De bruine buizen die links op de foto staan, dienen voor de afvoer van grond - voornamelijk klei - die de machine weggraaft en voor de aanvoer van bentoniet, een vloeistof die nodig is bij het boren. De dikke buis langs de bovenkant is voor de aanvoer van frisse lucht in de boormachine, waar de temperatuur anders veel te sterk zou oplopen.

Volgens de planning bereikt de machine rond juli de bouwput van station Rokin. In het najaar beginnen de werkzaamheden voor een tweede tunnelbuis, waarbij nogmaals de route onder het Natte Damrak wordt afgelegd.

Het werk wordt door critici met argusogen gevolgd - gevreesd wordt voor verzakkingen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden