Graus verbolgen over afschaf dierenpolitie

PVV'er Dion Graus vindt het een schande dat de dierenpolitie wordt afgeschaft. 'Dit is een afrekening met de PVV over de rug van dieren', zei hij vanochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Dion Graus. Beeld ANP
Dion Graus.Beeld ANP

Volgens Graus, die zich al jaren inzet voor de animal cops, pest het CDA de PVV door de steun voor de speciale politie-eenheid in te trekken. Agenten worden voortaan niet meer vrijgemaakt voor dierenbescherming, maar krijgen dit als 'taakaccent' Graus vreest dat de aandacht voor dierenwelzijn afneemt onder agenten.

Ridder
Graus zegt dat de dierenpolitie een groot succes is. Hij denkt ook dat de animal cops na de verkiezingen weer terug zullen komen. Hij rekent op winst voor de PVV. 'Een echte ridder verliest nooit. Ze kunnen me neersabelen, ik ga gewoon verder,' aldus Graus.

In het programma liet hij een stuk van zijn haar afknippen. Dat deed hij omdat hij dan een gastrol als animal cop zou krijgen in de politieserie Flikken Maastricht.

Meldnummer 144
De Dierenbescherming vraagt zich overigens af hoe het verder gaat met de dierenpolitie. Directeur Frank Dales wil snel praten met de overheid. Hij verwacht dat het 'meldnummer 144 red een dier' dat begin dit jaar in gebruik is genomen gewoon in de lucht blijft. Verder is Dales benieuwd hoe de 'aandacht en prioriteit bij de politie geregeld moet worden'.

Dales riep de Tweede Kamer afgelopen week al op het kind (dierenpolitie) niet met het badwater weg te gooien en er wel voor te zorgen dat ook deze wetten worden nageleefd. 144 is zeven dagen per week en 24 uur per dag te bereiken en wordt bemenst door de politie. Die bepaalt hoe en door wie het dier het beste geholpen kan worden: de dierenpolitie, een dierenambulance of bijvoorbeeld een inspecteur van de Dierenbescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden