Recensie

Gratis stripkrant gewijd aan Oud-West (****)

De 25 tekenaars die meewerkten aan de stripkrant leven zich uit in de meest uiteenlopende genres. Serieuze strips worden afgewisseld met grappenmakerij.

Een woordloze strip geïnspireerd op de HallenBeeld Jan Cleijne in 'Wat wil West'


Twee jaar geleden werden de bewoners van Amsterdam-Oost verblijd met Oriënt X Press, een krant met strips over hun stadsdeel. Het heeft even geduurd, maar er is een opvolger: Wat wil West, een stripkrant gewijd aan, inderdaad, Amsterdam-West, preciezer: Amsterdam-Oud-West. Inwoners van de postcodegebieden 1053 en 1054 krijgen de 28 pagina's tellende krant op tabloidformaat morgen in de bus. De rest van de 20.000 exemplaren grote oplage is, eveneens gratis, af te halen op een heleboel plaatsen in de stad.

Bij Oriënt X Press had de financiering nogal wat voeten in de aarde, bij Wat wil West was die geen enkel probleem. De krant is geheel betaald door Wijkopbouw Orgaan Oud-West. Dat moest in 2001 sluiten, maar er was nog altijd een stichting met diezelfde naam. En die non-actieve stichting had dus nog een potje over. Er zat genoeg geld in om bij deze tweede Amsterdamse stripkrant zowaar ook de tekenaars te betalen voor hun bijdragen. Een laatste groet aan de wijk noemen leden van de Stichting Wijkopbouw Orgaan de krant in hun voorwoord.

Activistisch verleden
Sommige bijdragen in Wat wil West sluiten aan op dat activistische verleden. Zo is er Het beleg van de Vondelstraat, een strip van Maia Matches, één van de initiatiefnemers van de krant, over de kraakrellen van de jaren tachtig. De tekenstijl en vooral de toon zijn die van een politiek vlugschrift uit die tijd. Bij een plaatje van een tank die - 'Boem. Vroar! Crash!' - demonstranten omver rijdt, staat de tekst: 'Bij zonsopkomst komt de colonne tanks langzaam maar zeker op de barricades afgestevend. Voor het eerst in de geschiedenis zet Nederland het leger in tegen haar volk.

'Eigenlijk hadden de politici en andere slechteriken die in de strip voorkomen nog een hoge hoed op moeten hebben en een dikke sigaar in de mond.

Dat politieke werk is maar één onderdeel van Wat wil West. De 25 tekenaars die meewerkten aan de krant leven zich uit in de meest uiteenlopende genres. Serieuze strips worden afgewisseld met grappenmakerij.

Verscheidenheid
Er zijn heel realistisch getekende bijdrages, maar ook strips waarin de maker er lekker op los experimenteert. Bij al die verscheidenheid hoort ook een flink verschil in niveau.Er zit zeker talent tussen de onbekende tekenaars van wie werk is opgenomen in Wat wil West, maar de bijdragen van professionele stripmakers als Maaike Hartjes, Wasco en Floor de Goede (van de dagelijks in deze krant te lezen strip Flo) steken er echt bovenuit.

Wonderschoon is de bijdrage van Jan Cleijne, in de stripwereld ook een bekende naam. In een woord- loze strip geïnspireerd door de Hallen, de voormalige tramremise in Oud-West, is een met een modeltreintje spelend jongetje de opvolger van een stokoude ex-trambestuurder.


Wat: gratis stripkrant gewijd aan Amsterdam-Oud-West voor iedereen in postcodegebied 1053 en 1053
Met werk van: 25 tekenaars, onder wie Maaike Hartjes, Wasco en Floor de Goede


Strip: Wat wil West

  • Ons oordeel:
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden