Gratis sporten voor kind met Stadspas

Kinderen met een Stadspas kunnen vanaf 1 september een jaar lang gratis sporten op kosten van de ­gemeente. 35 sportverenigingen hebben zich aangesloten.

'De gemeente wil dat tachtig procent van de kinderen in Amsterdam structureel sport' Beeld Archief
'De gemeente wil dat tachtig procent van de kinderen in Amsterdam structureel sport'Beeld Archief

Voetballen bij ASV De Dijk, judoën op Judo Academie Amsterdam of in het park bootcampen met de Vondelgym, de sportschool van Arie Boomsma: vanaf september is het allemaal mogelijk voor kinderen wier ouders een laag inkomen hebben. De gemeente Amsterdam stelt in een pilot 350 euro per kind beschikbaar. Een budget dat de kinderen bij 35 sportverenigingen in de stad mogen besteden

De Stadspas geeft Amsterdamse ­gezinnen met een laag inkomen korting op activiteiten en uitjes op het gebied van cultuur, sport en recreatie. Ongeveer 26.000 kinderen hebben zo'n pas.

"Voorheen kon je daar alleen incidenteel proeflessen mee volgen," zegt Hugo Greeven, die namens de gemeente het project leidt. "Maar de gemeente wil dat tachtig procent van de kinderen in Amsterdam structureel sport. Dit betekent minstens één keer per week. Bij kinderen uit minimagezinnen ligt dit nu tussen de dertig en veertig procent."

Niet genoeg
Met de pilot, die een jaar duurt, wil de gemeente ervoor zorgen dat geld geen barrière is. "We willen dat sporten bij die kinderen van incidenteel naar structureel gaat," zegt Greeven. Hij benadrukt dat het om een pilot gaat.

Ondanks het feit dat in elk stadsdeel straks een aanbieder te vinden is, zijn 35 sportverenigingen niet genoeg om alle stadspaskinderen te bedienen. "Maar bij succes willen we dit natuurlijk uitbreiden. Uiteindelijk is het streven om dit project en het Jeugdsportfonds, dat kinderen uit minimagezinnen die helemaal niet sporten in aanraking brengt met sport, nauw te laten samenwerken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden