Gratis schoolboek later

DEN HAAG - Schoolboeken voor het voortgezet onderwijs worden het komende schooljaar zeker nog niet vergoed door het rijk.Het kabinet wilde na de zomer al de gratis schoolboeken, maar komt van die plannen terug. Er was al twijfel over de haalbaarheid van dit plan. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs zei gisteren in de Tweede Kamer dat een vergoeding technisch en financieel op zijn vroegst in het schooljaar 2008/2009 haalbaar is. De gratis boeken kosten het rijk meer dan 200 miljoen euro.

Plasterk had wel goed nieuws voor hbo-instellingen: die krijgen voortaan geld voor hun masteropleidingen. Tot nog toe kregen alleen universiteiten geld voor deze specialistische studies, tot ongenoegen van de HBO-Raad, de koepelorganisatie voor het hoger beroepsonderwijs.

De raad roept al langer dat hbo-studenten veel meer gebaat zijn bij een beroepsgerichte masteropleiding dan bij een - nu nog goedkopere - wetenschappelijke masteropleiding. Anders dan zijn voorgangers heeft minister Plasterk zich gevoelig getoond voor dat argument.

Plasterks toezegging betekent niet dat hbo's straks een blanco cheque krijgen. De masteropleiding moet maatschappelijk relevant zijn en Plasterk wil niet dat hbo's 'voor universiteitje gaan spelen'. ''Kankeronderzoek moeten ze bijvoorbeeld niet gaan doen,'' zei hij na afloop van het Kamerdebat.

Opvallend was Plasterks uitspraak dat de schaalvergroting wat hem betreft te ver is doorgeschoten. Scholengemeenschappen met tienduizend of meer leerlingen hebben niet zijn voorkeur. Plasterk overweegt daarom een fusietoets in te voeren: scholen kunnen pas fuseren met goedkeuring van het ministerie.

Plasterk gaf gisteren ook wat prijs van zijn gedachten over de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen decennia in het voortgezet onderwijs. Hij wil daar kritisch naar kijken: ''Leerlingen mogen niet de dupe worden van experimenteerdrift.'' Maar nostalgie is volgens hem ook niet goed. ''We moeten niet terug willen naar de jaren vijftig.''

De bewindsman herhaalde dat hij niets voelt voor 'selectie aan de poort'. Studies in het hoger onderwijs moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht de resultaten op havo of vwo. Eenmaal op de universiteit mogen wat Plasterk betreft andere eisen gelden: dan is selectie van excellerende studenten voor topstudies wel mogelijk.

De PvdA-minister kondigde een onderzoek aan naar de positie van leraren. Dat wordt gedaan door een commissie onder voorzitterschap van SER-baas Alexander Rinnooy Kan. De commissie doet in het najaar verslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden