'Gratis' mobieltje is nu een lening

De koude sanering van telefoonwinkels zal doorzetten, nu vanaf maandag abonnementen waarin een mobieltje wordt afbetaald, verplicht worden geregistreerd.

Wie nu een abonnement afsluit met een telefoon die in de winkel meer dan 250 euro kost, wordt geregistreerd bij BKR Beeld anp
Wie nu een abonnement afsluit met een telefoon die in de winkel meer dan 250 euro kost, wordt geregistreerd bij BKRBeeld anp

Wie nu een abonnement afsluit met een telefoon die in de winkel meer dan 250 euro kost, wordt geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

Dat is het gevolg van een uitspraak uit 2014, toen de Hoge Raad bepaalde dat de 'gratis' telefoon niets anders is dan een lening, waarvoor dezelfde regels gelden als bij andere leningen en hypotheken.

Dat betekent dat de telefoonwinkel voortaan moet nagaan of de klant zichzelf niet verder in de schulden steekt door het abonnement af te sluiten, onder meer door te kijken of hij geregistreerd staat bij BKR.

Veel telefoonwinkels zien die rompslomp niet zitten en zijn helemaal gestopt met de koppelverkoop.

Privacyregels
Al eerder werd het verboden bankafschriften of andere vormen van financiële bewijslast te vragen bij abonnementen van minder dan 1000 euro, omdat dat in strijd is met de ­privacyregels. Dat heeft bijgedragen aan de koude sanering van de branche, waarin de afgelopen twee jaar een groot aantal winkels is verdwenen.

Afgelopen ­februari nog ging The Phone House failliet, volgens het bedrijf onder meer doordat de nieuwe kredietregels inkomsten verder onder druk zetten.

Winkels en providers verdienden goed aan de 'gratis' telefoons, die soms verkocht werden met woekerrentes boven het wettelijk maximum van 14 procent. Door de maatregel zit de belangstelling voor abonnementen zonder toestel (sim-only) al twee jaar in de lift.

Lening
Telefoonwinkels verdienen daar nauwelijks aan. Bovendien is een sim-­only makkelijk via internet af te sluiten. Dat heeft ook de verkoop van goedkopere telefoons flink aangejaagd, ten koste van topmodellen, waardoor de winkelmarges verder achteruitlopen.

Andersom betekent het afsluiten van een abonnement met telefoon ook dat de 'lening' wordt geregistreerd bij BKR. Dat kan betekenen dat het moeilijker wordt leningen of hypotheken af te sluiten.

Een telefoon waarvoor per maand 15 euro wordt afgelost, betekent dat de houder bij een modaal inkomen al 4000 euro minder kan lenen voor een hypotheek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden